Publică un anunț
piatasud.md

Ion Groza: ”Vedem în Europa viitorul nostru, prosperarea noastră și libertatea noastră”

Ion Groza la APCE

Declarațiile au fost făcute de deputatul Ion Groza în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în cadrul sesiunii de iarnă, desfășurată la Palatul Europei din Strasbourg.

În luările de cuvânt, deputatul Ion Groza, care a condus delegația Republicii Moldova la APCE, a subliniat că majoritatea parlamentară stabilă a creat condițiile necesare pentru ca țara noastră să-și urmeze calea reformelor în mod hotărâtor. Acest obiectiv este realizat în pofida dificultăților legate de războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv criza energetică.

„Vedem în Europa viitorul nostru, prosperarea noastră și libertatea noastră”, a menționat Ion Groza.

Sesiunea de iarnă a APCE s-a desfășurat în perioada 23-27 ianuarie 2023. Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova au făcut parte deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.

Mihail Popșoi: Această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, membru delegației naționale la APCE, rezoluția adoptată reprezintă cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Moldova a devenit membră a Consiliului Europei.

„Această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat. Progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește!”, a comentat Mihail Popșoi.

Totodată, în dezbateri, vicespeakerul, a relatat despre provocările și obiectivele care stau în față pentru ca țara noastră să devină ireversibil parte a lumii  europene libere, așa cum își doresc oamenii din Republica Moldova.

Deputați din diferite state au exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților Republicii Moldova de transformare democratică a țării, de consolidare a drepturilor omului, de reformare a sectorului justiției, de combatere a corupției și de deoligarhizare, precum și determinarea fermă de a urma calea europeană. Au fost adresate cuvinte de recunoștință pentru contribuția extraordinară la susținerea refugiaților din Ucraina. Moldova a fost apreciată ca o țară mică cu inimă europeană mare.

Printre principalele concluzii se arată că, în ciuda circumstanțelor dificile, țara a continuat să își implementeze programul ambițios de reforme în cooperare cu Consiliul Europei. Totodată, este menționată importanță acordării asistenței financiare ca Republica Moldova să urmeze în continuare în mod clar implementarea satisfăcătoare a reformelor.

Rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare a fost adoptată fără amendamente și votată în unanimitate.

Articole similare