Publică un anunț
piatasud.md

Ion Țugui – medicul de 78 de ani care s-a vaccinat

Ion Țugui – medicul de 78 de ani care s-a vaccinat

Ion Țugui este unul dintre cei mai în vârstă medici din raionul Cahul. la ai săi 78 de ani, continuă acorde asistență stomatologică în clinica raională, unde a venit să lucreze din anul 1968. 

„Sunt în medicina din 1966, după ce am terminat facultatea de stomatologie. Din 1968 până în 1974 am fost medic stomatolog, iar din 1974 până în 2017 am fost directorul sCentrului stomatologic Raional din Cahul. 

În ultimii ani, cel mai mult s-a dezvoltat 2 ramuri ale medicinei: stomatologia și farmaceutica. Aceste 2 specialități, aceste profesii, au fost divizate în de stat și privată. Sectorul privat a dat un imbold mult mai mare de dezvoltare decât cea de stat” ne-a declarat Ivan Vasilici, așa cum îi spun toți colegii din clinică. 

Despre pandemii mai mult a citit prin cărți. În istorie au mai fost și pandemii de holeră, ciumă, cori, dar una ca asta nimeni nu s-a așteptat să fie într-atât de mare. Pandemia l-a afectat personal, spune că raionul Cahul a pierdut 5 medici dintre care un coleg de-al său. De COVID-19 a murit și fratele său. 

„Colac de salvare pentru toți este vaccinarea, e unica care poate să ne salveze. Nu contează de care este vaccina, fie AstraZeneca, fie Phizer, fie Sputnic, doar că ele trebuie să fie confirmate de Organizația Mondială a Sănătății că ele sunt confirmate, că noi nu ne jucăm cu viața oamenilor. Țările care au avansat la capitolul vaccinare:  Israelul, Marea Britanie, SUA, la ei sunt foarte bune rezultate și de aceea vaccinarea trebuie să fie făcută și mai ales medicilor. 

Ivan Vasilici ne-a mai spus că după părerea sa, una dintre cele mai periculoase ramuri a medicinei din punct de vedere epidemiologic, este stomatologia. 

„Mulți se tem de vaccinare. De ce se tem: prima „strună” aici ar trebui să o joace medicii, dar aici băgăm politica. Frica este, și cu părere de rău cea mai mare frică e la tineret… și toți așteaptă.  Sunt și pot fi complicații, dar acele complicații sunt mult mai puține decât binele pe care îl aduce vaccinarea. Și eu m-am temut, dar trebuie de dus. Pe tineri îi sfătui să meargă să se vaccineze. Când te așezi la masă nu mănânci ceea ce dorești, dar ceea ce-ți dă. Noi facem vaccinare cu ceea ce avem. La noi, printre altele nu este nici promovarea  care trebuie sa fie. La noi 70% e politică și 30% e medicină, și omenii cred. Peste hotare fug și mint ca să se vaccineze, da aici ți-o dă,  da nu e buna… așa nu merge, eu poate mă greșesc…” declară Ion Țugui.  

În toată această perioadă, de când au apărut primele cazuri confirmate de COVID-19 în raionul Cahul, medicul Ion Țugui a lucrat, cu toate că ar fi putut sta acasă. Spune că a fost riscant, dar s-a păzit. spune că sunt trei reguli pe care le-a respectat cu strictețe: purtarea măștii, respectarea distanțării și evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane.

A fost printre primii medici stomatologi care s-a vaccinat în raionul Cahul. nu a ezitat să o facă chiar dacă anul acesta împlinește 79 de ani.  

„La mine a murit fratele. Acesta a fost un moment ca să merg să mă vaccinez, dar mai mult, drept imbold au fost bolnavii care vin aici să-i tratez. Azi am avut 16 pacienți și nu pot cunoaște care și de ce este bolnav. Sunt diferite păreri, dar de COVID nu te salvează nimic, nici coniacul, nici votka –  nimic. 

N-ea mai spus că pandemia aceasta va schimba multe în medicină. Acum este imperativ ca medicina să fie stimată și în medicină să lucreze medicii. 

„Când ies politicienii și- se dau mai toți în medicină, mii greață. Până nu o să fie schimbat lucru acesta, nimic nu se va schimba. Mie îmi place profesia asta, o iubesc și lucrez. În primul rând ca să lucrezi bine trebuie să iubești oamenii, trebuie în permanent să studiezi și trebuie să fii egal cu toți. Eu nu mă uit că acesta-i rus, acesta-i moldovean, gruzin, tatar.. toți sunt egali, bolile la toți sunt totuna” a punctat Ivan Vasilici.

Articole similare