Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Italienii curăță vița de vie pe o plantație din raionul Cahul. Află motivul

VIDEO// Italienii curăță vița de vie pe o plantație din raionul Cahul. Află motivul
© default

Câțiva specialiști viticultori din Italia, au curățat o plantație de viță de vie din raionul Cahul. Plantația este amenajată după un sistem italian numit Pergola, una dintre primele plantații din țară. 

Ocazia de a vedea cum se prelucrează corect vița de vie plantată după modelul italian, a adunat mai mulți agricultori din toată regiunea de sud a țării la marginea satului Vadul lui Isac, unde și este amplasată plantația. 

Agricultorii au venit nu doar pentru a face schimb de experiență, dar și pentru a vedea cum este amenajată plantația, care ar aduce proprietarilor în jur de 30 de tone de poamă la hectar. 

„În agricultură suntem din 2007. Am avut plantație de vie, și avem și până în ziua de azi pe șpalera tradițională. Acum 5 ani printr-un proiect american am plecat în Italia și am văzut plantațiile de tip pergola. A apărut ideea să implementăm și la noi în Moldova” ne-a declarat Mihai Leșan, agricultor. 

Potrivit lui Mihai Leșan, comparativ cu plantațiile tradiționale, diferența constă în cantitatea și calitatea strugurilor ce sunt cultivați prin sistemul pergola, cu toate că investiția pentru a realiza plantația este una destul de mare. 

„Noi scoatem la hectar până la 35 de tone. Toți strugurii sunt uniformi. Aceasta ne dă o competitivitate mare pe piața Europeană. Un hectar de vie cu sistemul de antiploaie ajunge de la 22-23 mii de euro până la 31, depinde de materiale folosite” a punctat Mihai Leșan. 

Pe câmp au venit agricultori care deja au investit în acest tip de plantație și cei care ar vrea să preia experiența. Petru Perju este din raionul Cantemir. Trei ani în urmă a hotărât să implementeze sistemul italian de cultivare a viței de vie și acum, așteaptă rezultatele. 

„Acum nu e în roada totală (plantația n.r.), anul trecut a fost o perioada grea, s-a făcut un 25-30% anul acesta i-am pus irigație, astaptam 60-70%. Noi învățăm de la italian. El vine pe câmp, ne arată, după aceasta noi aplicăm în câmp” a menționat Petru. 

Un alt agricultor din raionul Cahul ne-a declarat că indiferent de ce sistem este folosit la plantarea viei, foarte mult depinde de irigație: „La noi ce s-au gândit 10 ani, au investit în sute de hectare, dar mai bine în loc de 10 hectare să facă un hectare cu cap și cu toate condițiile de creștere. Ne-au dat câte 25 mii de lei la hectar, dar am ajuns la momentul că trebuie să le scoatem și să facem tehnologii noi, europene. E gândit până la aceea că nici brațe de muncă nu trebuie multe. E normal așa să fie, cât trăim trebuie să învățăm, dar noi nici să învățăm nu avem de la cine. Am ajuns că râd toți de noi”. 

Evenimentul a fost organizat de AdB Manta ”Acasă cu dor” în colaborare cu primăria Manta și Cooperativa de Întreprinzători ”Grape Line” și este parte a proiectului DEL implementat prin PNUD/MIDL cu suportul Guvernului Elveției.

La eveniment au mai participat: reprezentanți ai secției agricultură din cadrul Consiliului Raional Cahul, membri ai Asociației Crescătorilor de Struguri din raionul Cahul, membri ai cooperativei, parteneri și fermieri interesați.

Articole similare