Publică un anunț
piatasud.md

RESTART-ul sistemului de asistență socială în detrimentul angajaților din sistem

În primăvara anului trecut, Ministerul Muncii și Protecției Sociale lansează Reforma stepului de asistență socială – RESTART: pentru acces echitabil la serviciile sociale de calitate. 

Scopul reformei este de a promova respectarea dreptului la protecție și asistență socială a populației vulnerabile din Republica Moldova și asigurarea accesului uniform și echitabil al populației la serviciile sociale de calitate. 

La 19 iulie, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale, proiectul de lege care prevede rectificarea a 19 acte normative, necesare pentru reformarea sistemului de asistență socială „Restart”. 

Principalele modificări legislative, prevăzute în proiect, se referă la:

– instituirea agențiilor teritoriale de asistență socială cu structuri teritoriale de asistență socială (10 agenții);
– preluarea atribuțiilor în domeniul asistenței sociale de la autoritățile publice locale de nivelul II către agențiile teritoriale de asistență socială;
– reglementarea rolului Ministerului Muncii și Protecției Sociale în organizarea activității agențiilor teritoriale de asistență socială;
– instituirea unor măsuri de dezvoltare profesională și consolidarea competențelor profesionale ale personalului din domeniul asistenței sociale, prin reglementarea modului de conferire a gradelor de calificare profesională;
– reorganizarea modului de finanțare a domeniului de asistență socială;
– reorganizarea Fondului de susținere a populației;
– reorganizarea Agenției Naționale de Asistență Socială în Agenția de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Concediați/disponibilizați sau transferați 

De la 1 ianuarie, Direcțiile Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Cahul (DGASPF Cahul) sunt în proces de lichidare, iar în același timp au fost create Agențiile teritoriale de asistență socială, inclusiv cea zonală, care va prelua sarcinile și a DGASPF Cahul

În nici un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale nu au fost găsite detalii despre modul în care vor fi disponibilizați/angajați sau transferați angajații direcțiilor asistență socială, cu excepția dar a unui. 

La 4 ianuarie, pe site-ul Ministerului este publicat un comunicat în care se prezintă modul de abordare a relației cu personalul serviciului „Asistență personală”.  

„Începând cu 1 ianuarie 2024, finanțarea serviciului social „Asistență personală” se va efectua din bugetul de stat, iar unitățile de asistenți personali angajați de consiliile raionale și de primăria mun. Bălți vor fi transferate în subordinea agențiilor teritoriale nou-create. În prezent este în derulare procedura de transfer al personalului” se spune în comunicat.

La Cahul, circa 30 de angajați, din totalul de circa 400 ai Direcției Asistență Socială declară că nu au fost reangajați în cadrul Agenției teritoriale. 

Ce ne-au declarat aceștia, vedeți în videoul de mai jos. 

Într-un comentariu dat pentru Pro-TV Chișinău, Ministrul Muncii și protecției Sociale Alexei Buzu, a specificat: „Majoritatea colegilor din asistenta socială au fost transferați în regimul nou. Cred că pe țară avem în medie 95 la suta. Cele care nu au fost transferate au fost motive specifice – trebuie să examinăm fiecare caz în speță. Este legat de performanță, de pensionare, de integritatea acelei persoane”. 

Prin decizia Consiliului raional Cahul din 22 decembrie 2023, Oxana Radu a fost eliberată din funcția de șef al Direcției generale asistență socială și protecție a familiei Cahul, ca urmare a promovării în funcția de director al Agenției Teritoriale de Asistență Socială Sud, din data de 26 decembrie 2023.

Oxana Radu, Directoarea Agenției Teritoriale de Asistență Socială Sud nu a comentat acuzațiile aduse de către foștii angajați ai DGASPF Cahul.

Angajații care nu au fost transferați în structura nou creată au inițiat pe internet petiții către structurile statului, inclusiv către Președinta Maia Sandu prin care vin „cu rugămintea să faceți dreptate în cazul eliberării ilegale din serviciu și venim cu rugămintea de a fi reangajați deoarece avem la întreținere copii minori, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, iar serviciul era unica sursă de venit”.

În scrisorile prezentate se menționează că angajații DGASPF Cahul au fost preavizați desfacerea contractelor individuale de muncă, doar că cu încălcări și fără avizele organului sindical.  

În petiție mai este specificat că nu toți angajații DGASPF Cahul au fost transferați în structura nouă cu toate că: „Secretarul de Stat Vasile Cușcă, în cadrul întrevederii din decembrie 2023 de la Cahul, a dat asigurări că toate persoanele angajate în Direcția Generală Asistența Socială și Protecție a Familiei Cahul a Consiliului Raional Cahul vor fi transferate în subordinea Agenției Teritoriale Asistență Socială Sud care va fi creată în 2024”.

Ultima dată, Direcția Generală Asistență Socială a consiliului raional Cahul a fost reorganizată în anul 2017. 

Articole similare