Publică un anunț
piatasud.md

Schimbări pozitive privind transportul elevilor

Schimbări pozitive privind transportul elevilor

Copii care vor merge la o altă școală decât cea din localitatea de domiciliu și care se află la o distanță mai mare de 2 km vor avea asigurat transport gratuit, iar cadrele didactice care îi vor însoți vor beneficia de un spor cu caracter specific.

Noile prevederi se conțin în modificările la Regulamentul privind transportarea elevilor și au fost aprobate astăzi  de către cabinetul de miniștri. Ministrul Dan Perciun a menționat că măsurile au scopul de a îmbunătăți regulile de transportare a elevilor cu autobuzele școlare, dar și de a asigura accesul la studii de calitate pentru fiecare copil.

„Sunt părinți care-și doresc o școală mai bună pentru copiii lor, dar nu pot beneficia de transport gratuit care trece prin localitatea lor deoarece prevederile care au fost până acum în vigoare spun că dacă există o instituție de învățământ în aceea localitate nimeni nu poate beneficia de transportare gratuită. Considerăm că acest lucru îngrădește dreptul copiilor de a accesa servicii mai bune de educație”, a spus Dan Perciun.

O altă modificare vizează posibilitatea contractării de către fiecare instituție de învățământ a unităților de transport ale agenților transportatori licențiați în domeniu. De asemenea, pentru transportarea elevilor pot fi utilizate autobuze și microbuze aflate în proprietatea instituției de învățământ, nu doar a celor aflate în gestiunea organelor locale de specialitate în domeniul învățământului sau a autorității administrației publice locale. 

În prezent, în 451 de instituții de învățământ din țară sunt transportați copii din 1 112 localități. Dintre aceștia, peste 700 de sunt transportați la grădinițe, circa 20.000 la gimnaziu și peste 3.000 la liceu. Transportarea elevilor este asigurată de 412 autobuze școlare și 89 de unități de transport folosite prin contract cu agenți transportatori.

Articole similare