Publică un anunț
piatasud.md

SIS avertizează asupra unei noi campanii de dezinformare și manipulare

SIS avertizează asupra unei noi campanii de dezinformare și manipulare

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat astăzi că a intrat în posesia de date ce indică la relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea Republicii Moldova și securitatea regională.

Potrivit SIS, țintele noii etape ale campaniei sunt:

  • Compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;
  • Scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;
  • Reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

SIS a precizat că, conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public a narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine.

De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, grupul intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate.

SIS a reiterat că scopul campaniei de dezinformare și manipulare este de a afecta relațiile dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și a diminua intensitatea cooperării la toate nivelele. Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova, având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune.

Totodată a atras atenția asupra faptului că frecvența și amploarea unor astfel de manifestări va crește pe durata anilor 2024-2025, fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE.

În acest sens, SIS a recomandat cetățenilor să fie vigilenți și să se informeze din surse oficiale și credibile. Serviciul își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare și în interesul Republicii Moldova și va reacționa prompt la orice amenințare îndreptată împotriva securității naționale.

Articole similare