Publică un anunț
piatasud.md

Spitalul Raional Cahul învinuieşte presa naţională de dezinformare şi vine cu precizări

Spitalul Raional Cahul învinuieşte presa naţională de dezinformare şi vine cu precizări

După ce, săptămâna trecută, unele posturi de televiziune au postat materiale ce prezentau situaţia din cadrul Spitalului raional Cahul, instituţia, printr-un comunicat plasat pe pagina Consiliului Raional Cahul, vine cu precizări pe marginea acestora. 

„În prezent, Spitalul raional Cahul trece printr-un șir de schimbări radicale care îl transformă dintr-un spital raional într-un centru regional pentru pacienții în stări de urgență, atât adulți, cât și copii. Cu sportul Proiectului moldo-elvețian REPEMOL, au fost dotate cu echipament medical performat, în valoare de 10.000.000 lei, Secția primiri urgențe și Secția de terapie intensivă, a fost procurat mobilier, echipament IT, comunicații. Ca acest proiect inovator – Secția Primiri Urgențe – să devină o realitate, a fost necesar un efort important din partea administrației spitalului, care a reușit să obțină sprijinul Consiliului Raional care a alocat pentru lucrările de reconstrucție 2.000.000 lei, și a CNAM-ului – 1.200.000 lei.
Probabil, a fost o confuzie faptul că în timp ce un reportaj TV anunța despre ”dezastrul de la Spitalul din Cahul” și că ”spitalul se ruinează”, la televizor erau difuzate imagini ale ”ruinelor” care erau, de fapt, finalizarea lucrărilor de reconstrucție capitală a parterului Blocului chirurgical care va găzdui Departamentul de primiri urgențe de nivel regional” se spune în comunicat.

Totodată, instituţia menţionează că informaţiile în care se relata că doar secțiile de internare și reanimare ale Spitalului sunt în renovare sunt eronate şi, de facto, sunt în proces de renovare sala de operații urgente, cabinetul de endoscopie, cabinetul de ecografie, cabinet de recto- și colonoscopie, Laboratorul de urgență, cabinetele radiologice. De asemenea, a fost construit un acces nou pentru echipe de la Ambulanța, un hol nou la intrarea centrală în blocul chirurgical.

De asemenea, precizează situaţia reieşind din frazele apărute în articolele menţionate, şi anume:

“Bolnavilor nu le rămâne decât să inspire praf şi să se resemneze situaţiei” – În reconstrucție este implicat tot parterul blocului chirurgical, însă secțiile vital necesare (ATI, Blocul de operații, Imagistica etc.) sunt amplasate la etaje superioare. Deservirea pacienți urgenți este necesară 24 din 24 de ore, iar în lipsa unui alte căi de acces, suntem nevoiți să trecem către etajele superioare prin parterul în reconstrucție. Lucrările de reconstrucție legate de demolări a pereților și alte lucrări ce provoacă praf presupun, desigur, un disconfort pentru pacienți și personal, dar în comun cu companie de construcție s-a făcut tot posibil ca acest disconfort sa fie redus la minim prin verificarea zilnică a șantierului, izolarea încăperilor unde se petrec lucrări care produc praf, redresarea fluxurilor de pacienți și vizitatori etc. Ne cerem scuze de la pacienți și personalul medical pentru aceste incomodități temporare și sperăm că toată populația deservită înțelege necesitate acestei “intervenției” care va însemna, de fapt, un nou standard de calitate în asigurarea serviciilor medicale de urgență pentru copii și adulți..

“În 20 de ani s-au schimbat doar geamurile de la etajul patru” – este just, cu singura precizare că geamurile au apărut chiar în al 20-lea an, în 2012.

Totuși, e ”dezastru” sau Spitalul Raional Cahul a început un parcurs spre dezvoltare și facilitare a accesului populații la servicii medicale, fără precedent? În ultimii 2 ani, numărul de adresări din partea populației a crescut de la 17.843 la 21.920. Creșterea semnificativă de 23%, a adresărilor este, de fapt, exprimarea încrederii din partea populației în calitatea lor de beneficiari direcți ai serviciilor medicale prestate de Spitalul Raional Cahul.

“Unica instituţie, care îi deserveşte pe cei aproximativ 40 de mii de locuitori ai raionului” – populația raionului Cahul este de circa 130 de mii de locuitori, iar populația deservită de Spitalul Raional Cahul include, parțial, și raioanele adiacente.

”Angajaţii medicali se plâng că în ultimii 20 de ani, la acest spital, nu s-a făcut reparaţie niciodată există şi o lipsă acută de medici” – Spitalul Raional Cahul, ca și alte spitale din Republica Moldova, se confruntă cu multe întrebări dureroase legate de finanțare, cadre medicale, dotare, condiții.

“Autorităţile au alocat aproape trei milioane de lei din cele şapte necesare” – într-adevăr, autoritățile au alocat 800.000 lei pentru termoizolarea a clădirilor, 100.000 lei pentru alte lucrări de reparație, 100.000 lei pentru echipament. Dar de unde a apărut estimarea de “7 000 000 lei necesare”? Conform estimărilor stipulate în Anexa I a Planului Național General al Spitalelor afișat pe site-ul Ministerului Sănătății, necesitățile pentru echipamente medicale și dotări constituie 12 672 000 euro, iar necesitate pentru lucrări de construcție la o suprafață total brută de 49 500,00 m2 constituie 56 505 278 euro. Aceste cifre par fi cosmice, dar necesitățile spitalelor se măsoară în unități mult mai mari decât milioanele de lei. În acest sens, este necesar să comparăm bugetul Consiliului Raional Cahul – care ne finanțează – cu necesitățile Spitalului Raional Cahul și apoi să revenim la discuția despre posibilități sau dorințe.

“Tratați in saloane pline de mucegai! Condițiile mizerabile pe care le suporta pacienții din Cahul” – este corect că în unele saloane din Secție de boli contagioase sunt sectoare afectate de mucegai, și anume în 7 din 17. Alte 10 saloane sunt conform cerințelor. Secția dispune de 30 de paturi care sunt amplasate în cele 10 saloane curate. Celelalte 7 saloane afectate sunt folosite doar în caz de urgență, când un pacient are indicații absolute pentru internare, mai ales acum în condiții de epidemie de viroze, fiind prelucrate în regim de rotație 3+4.

”Altor secţii nu le rămâne decât să-şi aştepte rândul” – suntem de acord. Cu toții ne dorim ca, în cel mai scurt timp, să obținem spitale de nivel european, dar posibilitățile financiare limitate ne obligă să facem investiții țintite, bine gândite strategic și cost-eficiente. Nu pot fi acoperite toate necesitățile reale, dar acestea vor contribui remarcabil la dezvoltarea spitalului. Următorul plan ambițios privește reconstrucția Centrului Perinatologic 2013-2015.

„Spitalul Raional Cahul, ca și alte spitale din Republica Moldova, se confruntă cu multe întrebări dureroase legate de finanțare, cadre medicale, dotare, condiții și alte, dar reformele petrecute la Spitalul Raional Cahul sprijinite de mai mulți actori importanți din domeniul sănătății – autoritățile publice locale, parteneri internaționali – ne oferă încredere că aceasta avansare va avea continuitate. Este cert că dezvoltarea spitalului este posibilă doar prin dialog constructiv cu toate instituțiile sistemului de sănătate, prin finanțare corespunzătoare din mai multe surse, prin colaborarea cu parteneri internaționali” se mai spune în comunicat.

Spre final, instituţia declară că: „Înțelegem că pentru mass media, care are sarcina de a elucida problemele populației, sunt forte importante problemele și aspectele slabe a spitalelor. Faceți un lucru bun și important. Singura doleanță este ca informația prezentată publicului larg să fie una deplină, cu expunerea părților slabe și părților tari, ca populația să poată da o apreciere de sine stătătoare a lucrurilor la Spitalul Raional Cahul”.

Articole similare