Publică un anunț
piatasud.md

SUA oferă Republicii Moldova încă 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică. Maia Sandu: „Mulțumim poporului american”

SUA oferă Republicii Moldova încă 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică. Maia Sandu: „Mulțumim poporului american”

Statele Unite ale Americii anunță oficial un ajutor suplimentar de urgență, de 300 de milioane de dolari, pentru susținerea cetățenilor și sprijinirea proiectelor în sectorul energetic al Republicii Moldova, transmite Moldova 1.

Anunțul a fost făcut în această seară de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Astăzi marcăm un an de la invazia brutală și pe scară largă a Ucrainei de către Federația Ruse. Am văzut impactul considerabil pe care l-a avut războiul lui Putin din Ucraina asupra Republicii Moldova și a cetățenilor ei, în special în sectorul energetic. Din acest motiv, Statele Unite va colabora cu Congresul pentru a oferi, prin USAID, o finanțare suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să facă față crizei energetice actuale”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Potrivit diplomatului american, finanțarea va include un suport bugetar direct de 80 de milioane de dolari, prin care vor fi compensate prețurile foarte înalte la energie electrică în această iarnă. De asemenea, 135 de milioane de dolari vor merge la susținerea proiectelor de generare a energiei electrice, ca să diversificăm sursele de obținere a energiei electrice. Alte 85 de milioane de dolari vor fi oferiți Republicii Moldova pentru a-și crește capacitatea de asigurare cu energie din surse alternative și pentru a obține independența energetică față Rusia.

Șefa statului și-a exprimat aprecierea față de decizia SUA, care vine, potrivit ei, într-un moment foarte dificil pentru Republica Moldova.

„Mulțumim poporului american pentru acest ajutor substanțial și generos! Apreciem foarte mult această decizie, apreciem că vine într-un moment dificil pentru Republica Moldova. Aceste fonduri, chiar dacă nu vor veni imediat în bugetul țării, sunt un semn de sprijin și de încurajare pentru noi”, a declarat președinta Maia Sandu

Precizăm că intenția Statelor Unite de a ajuta Republica Moldova, de rând cu Ucraina, să își consolideze sectorul energetic a fost anunțată astăzi, la Washington, de administratoarea USAID, Samantha Power. De rând cu Republica Moldova, Ucraina ar urma să beneficieze de un ajutor similar, în valoare de 250 de milioane de dolari. Astfel, ajutorul SUA pentru cele două țări se ridică la 550 de milioane de dolari.

Articole similare