Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Iluminarea în blocurile de locuit – o problemă care ar putea fi soluționată

Sistemul de iluminare a blocurilor de locuit a dispărut în anii grei de tranziție, la fel ca și sistemul de încălzire centralizat. 

Asigurarea iluminării în blocurile de locuit a rămas în grija locatarilor, și a depins mult de modul în care aceștia cooperează. Cu toate acestea, încă multe blocuri rămân fără iluminat. 

„E pentru siguranța noastră și a copiilor noștri care trebuie sa vina de la grădiniță, școală, seara sa iasa în siguranta din bloc” ne-a spus una dintre locatarele blocurilor de locuit din sectorul Lapaevca. 

Alți localnici ne-au spus că ar fi de acord cu o astfel de inițiativă dacă instalarea sistemului ar fi efectuată din banii publici, ei doar să achite factura pentru energia electrică consumată. 

Problema ar putea fi soluționată de administrația publică locală. Aceasta ar însemna costuri relativ mici și instituirea unei noi taxe minime pentru serviciu dat. Cu o soluție în acest sens a venit consilierul independent Dmitrii Moruz

„Noi vrem să realizăm un proiect foarte important pentru comunitate din Cahul. Este vorba de iluminarea centralizată a scărilor cladirilor cu multe etaje. Noi, cu părere de rău am iluminat străzi, am făcut căi de acces, dar am uitat despre o necesitate simplă și esențială pentru oameni: să meargă în siguranță în blocurile lor” ne-a declarat Dmitrii Moruz. 

Potrivit domnului Moruz, Investiția  s-ar ridica la 450 mii lei pentru 17 blocuri, iar costul per serviciu ar ajunge de 4-6 lei lunar, serviciul fiind transmis în gestiunea Gospodăriei Comunal-Locative Cahul  

„Urmează să mai discutăm cu oamenii să aflăm părea lor, dar din sondajele care le-am făcut în cartier, am înțeles că oamenii sunt de acord și nu percep acest serviciu ca unul nou, e doar o reîntoarcere la normalitate” a punctat Dmitrii Moruz.

Material realizat în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Articole similare