Publică un anunț
piatasud.md

Autorul alertelor false cu bombă din sudul țării, identificat de către SIS și INI al IGP

Autorul alertelor false cu bombă din sudul țării, identificat de către SIS și INI al IGP

În ultima perioadă a crescut semnificativ numărul alarmelor false cu bombă, în 2022 fiind înregistrate deja 9. În toate cazurile a fost prejudiciat considerabil bugetul public național, concomitent fiind tulburată atât activitatea autorităților publice centrale și locale, cât și a agenților economici.

Astfel, în rezultatul măsurilor speciale de investigație ale ofițerilor Centrului Antiterorist al SIS și ai celor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP a fost identificată persoana, care a transmis majoritatea informațiilor despre pretinsele obiective minate.  

Acesta s-a dovedit a fi un minor. Activitatea infracțională a acestuia era dirijată din străinătate, de persoane terțe, fiind folosită o metodă nouă de comunicare a alertelor, platforma de pe care erau transmise aceste informații fiind înregistrată într-un stat european. 

Suspectul a fost identificat datorită cooperării transfrontaliere a serviciilor de resort. 

Menționăm că, suspectul, fiind dirijat de persoane terțe a transmis alerte false cu privire la minarea mai multor obiective strategice și pe teritoriul altor state. Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism.

Legislația penală prevede amendă în mărime de la 27 500 la 42 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani. Acțiunile făptașilor sunt examinate în vederea stabilirii dacă acțiunile acestuia nu cad sub incidența altor norme ale Codului Penal. 

În continuare, investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și atragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate. În legătură cu acțiunile comise de către făptuitor, autoritățile statului atenționează asupra necesității de a se abține de la provocări și alte acțiuni ilegale și sancțiunilor care pot urma în urma unor astfel de acte.

Articole similare