Publică un anunț
piatasud.md

Deţinuţii la o masă de joc cu gardienii. Află la ce s-au întrecut aceştia

Deţinuţii la o masă de joc cu gardienii. Află la ce s-au întrecut aceştia

Deţinuţii Penitenciarului nr. 5 din Cahul, lucrători ai instituţiei şi foşti deţinuţi au participat împreună la jocul intelectual „Brain Ring”. Evenimentul a avut loc pe 24 iunie în incinta Teatrului „B.P. Hasdeu” din Cahul.

La joc au participat 3 echipe a câte 6 deţinuţi. Echipele, formate din câte doi deţinuţi, doi colaboratori ai penitenciarului şi doi foşti deţinuţi, au încercat să dea răspuns la întrebări ce ţin de narcomanie tuberculoză, HIV/SIDA, logică şi întrebări de cultură generală.

Ordinea în sală şi securitatea deţinuţilor pe parcursul evenimentului era asigurată de angajaţii Penitenciarului. 

Şef serviciu activitate educativa, psihologica, asistenţă socială, căpitan Andrei Bîzgu ne-a declarat că astfel de activităţi sunt des practicate in incinta penitenciarului iar data aceasta s-a decis a petrece o activitate într-un astfel de format.  

„Comportamentul deţinuţilor va evolua pozitiv deoarece aceasta îi va ajuta la o mai bună integrare în societate, mai bună resocializare a lor. Este o măsură de stimulare a deţinuţilor, de a fi implicaţi în activităţi educative” a mai declarat domnul Bîzgu.

Totodată, Svetlana Ciobanu, directorul centrului „Pas cu pas” ne-a comunicat că metoda aleasă este benefică pentru  reîncadra mult mai uşor persoanele ieşite din detenţie în societate. 

„Deţinuţii mâine – poimâne se vor elibera şi trebuie să se încadreze in societate. Ei trebuie să ţină legătura cu societatea, după ce vor ieşi trebuie să ştie că cineva îi acceptă aşa cum sunt. Deţinuţii sunt aceiaşi oameni care au comis o greşeală dar pentru aceasta îşi ispăşesc pedeapsa” a mai adăugat doamna Ciobanu. 

Vladimir Calmic, vicepreşedintele raionului Cahul la finalul evenimentului a menţionat că toţi participanţii au dat dovadă de aptitudini intelectuale remarcabile, perseverenţă şi că toţi sunt egali.

„Chiar dacă cineva se află după sârmă ghimpată toţi au dorinţă de viaţă şi să răsufle aerul libertăţii” a enunţat domnul Calmîc, care a dăruit deţinuţilor, din numele Consiliului raional Cahul un centru muzical.

Echipele participante au primit de la organizatori cupe, diplome şi premii.  

Activitatea a fost organizată de Centrul „Pas cu pas” în parteneriat cu Primăria Cahul, Consiliul raional  Cahul şi Penitenciarul nr. 5 din Cahul, cu prilejul Zilei internaţionale a luptei împotriva narcomaniei.  

Articole similare