Publică un anunț
piatasud.md

Distrusă de sovietici, reconstruită de români. Biserica Sf. Dumitru și Dionisie din Cahul și-a sărbătorit hramul

Biserica de la Lipovanca din municipiul Cahul și-a serbat hramul la 17 septembrie, în cinstea Sfântului Ierarh Dionisie și a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Construcția bisericii a început în 2021 și a avansat rapid sub supravegherea Preasfințitului Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

„În ziua de 17 septembrie a fiecărui an este prăznuit, începând cu 2018, Sfântul Ierarh Dionisie al cărui sfinte Moaște întregi se află la Mănăstirea Suruceni, iar fragmente din Moaștele Sfântului se află în diferite locuri. După canonizarea Sa, am pus piatra de temelie în anul 2021 pentru construcția unei biserici în cinstea Sf. Dionisie și a Sf. Mare Mucenic Dimitrie, în locul altei biserici care a existat în acest cartier. Astăzi, la ziua Hramului am făcut o slujbă de binecuvântare a lucrărilor, am adus racla cu Moaștele Sf. Dionisie ca să fie în această biserică. Și împreună cu mulți preoți, împreună cu pelerinii prezenți, împreună cu credincioșii ne-am rugat la Sfânta Liturghie ca Dumnezeu să ne ajute să finalizăm lucrările de construcție de la această biserică, să o împodobim cum se cuvine, și ne-am dori ca la anul viitor biserica să fie pregătită pentru sfințire. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, în primul rând lui Dumnezeu că ne-a inspirat în lucrarea noastră, mulțumim prietenilor, Patriarhiei Române că a fost alături de noi, Preoților și celorlalți binefăcători. În mod special vreau să-i mulțumesc domnului George Becali și domnului Adrian Videanu care ne-au susținut fie material, fie cu materiale de construcție. De exemplu, pardoseala aceasta a fost donată de către domnul Videanu. E o zi de bucurie, e o zi a împlinirilor, o zi în care aducem recunoștință lui Dumnezeu și în același timp îi chemăm pe toți credincioșii ca de acum încolo să facem o lucrare frumoasă, duhovnicească de înnoire a noastră și de chemare a Harului lui Dumnezeu pentru sfințirea vieții noastre”, a spus Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Lucrările la biserică au avansat rapid, începând cu data de 31 august 2021.

„Cu binecuvântarea Preasfințitului Veniamin de Ziua Limbii române s-a sfințit piatra de temelie. De atunci până în iarnă am ajuns la cota zero. Cu ajutorul preoților, cu ajutorul unei echipe am scos biserica la cota zero, iar de anul trecut s-a zidit până la turle. La momentul de față este ce vedeți. Astăzi este Sfântul Ierarh Dionisie hramul bisericii noastre. Este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii din această comunitate, chiar dacă încă nu este înființată. Dar nădăjduim că ușor-ușor o să înceapă lumea să vină și să sărbătorim acest mare eveniment an de an. Acest loc nu îl alegem noi întâmplător, acest loc este ales tot de Dumnezeu și să știți că aici a fost o biserică care în 1959 a fost dărâmată de regimul comunist. Să știți că Sf. Ierarh Dionisie chiar a slujit în acea biserică de pe pământul acesta”, a spus Dumitru Suhar, preot la Episcopia Basarabiei de Sud”, a adăugat Dumitru Suhar, preot la Episcopia Basarabiei de Sud.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Eparhiei, construcția acestei noi biserici simbolizează o reînviere a credinței în comunitatea locală.

„Trăim astăzi o bucurie deosebit de mare datorită faptului că participăm la o sărbătoare destul de importantă pentru Eparhia noastră care împlinește anul acesta 100 de ani. Este destul de tânără prin edificiile pe care le deține, având în vedere că acum cinci ani când Preasfinșitul Părinte Veniamin a venit ca și Episcop aici la Cahul, nu a găsit o biserică care să corespundă nevoilor religioase creștine de aici. Iată astfel că numai în doi ani de zile s-a construit o frumoasă biserică în cinstea Sf. Ierarh Dionisie care a fost canonizat de curând în biserica ortodoxă română. În anul 2018 în luna octombrie, sfânt pământean de aici din Basarabia, Episcop al Cetății Albe Ismail, predecesor al Preasfințitului Părinte Veniamin. Ne bucurăm deosebit de mult pentru această sărbătoare, datorită faptului că este și prima biserică în Eparhia noastră, care îl are ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Dionisie. Ne rugăm ca el să mijlocească înaintea tronului lui Dumnezeu pentru ca și noi să primim Harismele pe care și el le-a primir în viață și să fim împreună moștenitori ai Împărăției Sale cele veșnice în fața Dreptului Judecător”, a declarat Arhim. Casian Teoreanu.

Amintim că Biserica Sf. Ierarh Dionisie si Sf. Mc. Dimitrie din cartierul Lipovanca din municipiul Cahul este construită pe locul unde până în anii 1960 a fost o biserică construită în 1899, dar distrusă ulterior de Sovietici. 

Articole similare