Publică un anunț
piatasud.md

Transportatorii anunță proteste și sistarea curselor regulate raionale și internaționale

Transportatorii anunță proteste și sistarea curselor regulate raionale și internaționale

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto) anunță proteste pentru perioada 27-29 februarie 2024, ca urmare a nemulțumirii legate de modificările la Codul transporturilor rutiere adoptate în decembrie 2023.

Transportatorii consideră că noile reglementări sunt antieuropene, pun în pericol siguranța rutieră și promovează schemele de corupție. Ei solicită guvernării să revină urgent la modificarea Codului transporturilor rutiere pentru a-l aduce în concordanță cu legislația europeană.

Principalele revendicări ale APOTA sunt:

  • Adoptarea normelor conforme celor din Uniunea Europeană
  • Excluderea din legislația națională a normelor contrare legislației europene
  • Liberalizarea cu adevărat a transporturilor regulate de pasageri pe rutele internaționale
  • Adoptarea reglementărilor privind activitatea de autogară similar reglementărilor din statele UE
  • Eliminarea jugului impus transportatorilor de către gruparea Vîlcu-Andronachi
  • Ridicarea nivelului de fiscalizare în transportul regulat de pasageri
  • Trecerea treptată și graduală la utilizarea aparatelor de casă în unitățile de transport

APOTA regretă că funcționarii de rang înalt răspândesc ideea că transportatorii care protestează doresc să activeze ca în trecut și nu doresc să se acomodeze regulilor noi. Ei consideră că adoptarea reglementărilor similare celor din Uniunea Europeană va lega ramura transporturilor nu de trecut, dar de viitor.

”Regretăm că funcționarii de rang înalt răspîndesc ideea că transportatorii care protestează sînt cei care doresc să activeze ca în trecut și nu doresc să se acomodeze regulilor noi. Ne exprimăm convingerea că adoptarea reglementărilor similare celor din Uniunea Europeană, inclusiv celor propuse de către transportatori, vor lega ramura transporturilor nu de trecut, dar de viitor”, se menționează în comunicat.

Transportatorii avertizează că, în semn de protest, în perioada 27-29 februarie 2024 vor fi sistate rutele regulate raionale și internaționale. Ei își cer scuze de la pasagerii care au planificate călătorii în această perioadă și spun că autoritățile nu le-au lăsat altă alternativă decât protestele.

Articole similare