Publică un anunț
piatasud.md

Echipa de copii de fotbal din Cahul a devenit medaliată cu argint la un turneu popular din București

Echipa de copii de fotbal din Cahul a devenit medaliată cu argint la un turneu popular din București

În ultima perioadă, fotbalul, cel mai accesibil sport, a intrat în viața chiar și a celor mici. Și Cahul, probabil unul dintre puținele orașe din Moldova, unde clubul de fotbal „Cahul-2005” a decis să înceapă să împărtășească arta fotbalului chiar din grădiniță.

Inițiativa aparține președintelui și antrenorului principal al clubului, Vasile Poroșenco, care a fost susținut de părinți, infectați literalmente de ideea de a-și crește acasă propriul Messi sau Ronaldo. Și iată că cei mici din Cahul, după grădiniță și școală, se apropie de fotbal. Ei joacă pe un teren modern de fotbal artificial al stadionului „Atlant” sau în sălile bine echipate, participă deja la turnee republicane și internaționale. Acest lucru le oferă o mulțime de emoții, iar toți împreună – antrenori, părinți și jucători tineri – fac împreună o faptă bună.

”Fotbalul este un joc de echipă, și chiar și celor mai puternici sportivi nu le reușește să ducă echipa la victorie dacă nu există unitate, distribuție clară a rolurilor și înțelegerea faptului că uneori este mai valoros să dai o pasă decât să alergi până la poartă. Nu s-a putut face fără emoții, și chiar fără lacrimi mari de copii – dar jocul este joc, iar acestea au devenit din ce în ce mai multe: un turneu, al doilea, primele meciuri internaționale, și iată că deja o invitație în România la turneul „Stelele viitorului București-2023” cu participarea a 10 echipe.

Turneul s-a desfășurat în două etape: mai întâi echipele au concurat în grupe, iar apoi cei care au avansat datorită punctelor acumulate au concurat în partea finală. Meciurile s-au desfășurat conform regulilor fotbalului în sală, pe teren puteau fi simultan doar șase jucători dintr-o echipă, inclusiv portarul. Pe tribune, principali fani – părinții fotbaliștilor, care sunt obligați să îi însoțească pe cei mici la turnee.

La început, copii din Cahul au învins cluburile din București „ZAMsport”, „Juniorul” și „Șahtior” cu un scor total de 27-1, iar în semifinale, jucând egal în timpul regulamentar – 4-4, au învins în serii de penalty-uri CS „Stars” – 7-6. Finalul împotriva FC „Roșanu” nu s-a desfășurat chiar bine pentru băieții noștri, deși până la scorul de 1-1 nu se prevestea niciun rău. Cu toate acestea, meciul s-a sfârșit cu două goluri în poarta celor din Cahul.

Locul doi, cupa, medalii și diplome, iar cel mai important – simpatiile spectatorilor români, pe care băieții noștri i-au îndrăgit.

„Stelele viitorului București-2023” a fost o adevărată sărbătoare pentru cei mici din Cahul. Aici au fost pasiuni autentice, bucuria după goluri marcate și tristețea cu lacrimi după înfrângere.

”Fotbaliștii noștri au între 6 și 7 ani. Când au început, parcă lipsea entuziasmul. Dar când au început jocurile, s-a văzut că băieții participă cu un interes sincer. Și au evoluat: a apărut coeziunea, au devenit vizibil mai puternici din punct de vedere fizic. Suntem foarte mândri de ei”, a concluzionat mama lui Sașa Mîță, alături de care au luptat colegii din grădiniță Andrei Negru, Bogdan Munteanu, Robert Carp, Leon Axenti, Markus Căpățînă și Maxim Luncă.

Autor: Serghei Jernovoi

Articole similare