Publică un anunț
piatasud.md

Incendiu în Portul Giurgiulești. Un siloz a exploatat // FOTO

Incendiu în Portul Giurgiulești. Un siloz a exploatat // FOTO

Un incediu a izbucnit în dimineața zilei de azi, 16 ianuarie, în jurul orei 7:00. Un siloz cu șrot (material furajer provenit din resturile de semințe rămase după extragerea uleiului) a luat foc. 

Acesta este cel puțin al trei-lea incident la compania de prelucrare a uleiului în doar 4 luni.

Pe 15 septembrie 2022, două silozuri s-au prăbușit, iar în după un alt incident de la finele anului, în cadrul Consiliului raional Cahul la fost creat un grup de lucru mixt pentru examinarea și evaluarea consecințelor la compania vizată. 

Potrivit IGSU, în dimineața zilei de 16 ianuarie 2023 angajații IGSU din sudul țării au intervenit conform numărului sporit de intervenție pentru a lichida un incendiu produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 7:10.

Potrivit primelor informații din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care acționează pentru localizarea și lichidarea arderii. În urma incidentului nu au fost raportate victime, iar pompierii întreprind toate acțiunile necesare pentru lichidarea consecințelor acestui incendiu.

Amintim că pe data de  15 septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate.

Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost  înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.

Vezi și: Două silozuri s-au prăbușit la Giurgiulești. Nimeni nu a avut de suferit //FOTO

Articole similare