Publică un anunț
piatasud.md

Liubov Arnautova: Satul fără oraș ar putea exista, dar orașul fără sat nu!

Liubov Arnautova: Satul fără oraș ar putea exista, dar orașul fără sat nu!

Anul acesta, în Moldova urmează să fie organizate Alegeri Locale Generale. Aleșii locali din 2019 sunt practic la final de mandat, un mandat plin de provocări și incertitudini. Am abordat primarii și primărițele din raionul Cahul pentru a afla cum au trecut acești ani, ce s-a reușit de făcut și ce nu. Prima noastră interlocutoare este Liubov Arnautova este primărița s. Alexanderfeld, raionul Cahul.  

Pentru dumneavoastră, ce înseamnă să fii primar?

Pentru mine a fi Primar în slujba cetățeanului, înseamnă să ai capacitatea de a lua decizii necesare pentru a ajunge unde ne dorim, să avem satul la care am visat.

Doamna Primăriță, cu ce așteptări ați început mandatul în anul 2019?

Principal este organizarea funcționării Primăriei în folosul societății, persoanelor fizice și juridice și a statului. Oferirea tuturor cetățenilor servicii de calitate, într-o manieră modernă, demnă de un sat european. 

Mandatul dumneavoastră a fost marcat de pandemia COVID -19, acum criză energetică și război la graniță. Ce v-a reușit în acești 3 ani? 

Ultimii tei ani au fost marcați incertitudini majore care sunt încă în curs, dar poziția noastră de a administra în conformitate cu legea, hotărârile și dispozițiile Guvernului Republicii Moldova ne-a servit bine în aceste vremuri dificile și ne-a ajutat să gestionăm criza.

Care sunt principalele probleme ale localității pe care o conduceți?

Probleme sunt în diferite domenii ale vieții  localității: educația, angajarea în câmpul muncii, medicina de calitate, infrastructura adaptată pentru toate persoane, și altele.   Provocări, bineînțeles, că au fost și încă sunt multe, principalul e că trebuie să fie soluționate la timp și calitativ.

Ce vreți să reușiți să faceți până la finalul acestui mandat? 

Am început mai multe proiecte finanțate din diferite fonduri și am depus toate eforturile pentru a le finaliza pană la sfârșitul mandatului.

Cum trebuie să fie relația dintre un primar bun și comunitate? 

Relația dintre un primar bun și comunitate constă în cooperare reciprocă la soluționarea problemelor unei societăți democratice. Primarul trebuie să răspundă, în limita legii, tuturor intereselor și nevoilor cetățenilor, să apere drepturile și interesele cetățenilor prin diferite moduri de interacțiune.

Cine vă susține în munca pe care o faceți? 

Pentru mine este important susținerea cetățenilor  localității, dar și susținerea echipei noastre din administrația primăriei. Este necesar pentru muncă eficientă să lucrezi într-o atmosferă prietenoasă, de încredere. Păstrarea optimismului în cele mai dificile situații, perseverență, obiectivitate, inteligență și profesionalism pe parcursul funcționării administrației Primăriei asigură o activitate permanentă în interesul cetățenilor satului. 

Cine sau ce vă încurcă să vă atingeți obiectivele propuse? Cum se pot elimina sau diminua aceste influențe?

Bugetul este insuficient pentru a-mi realiza obiectivele propuse, a rezolva problemele din localitate. Condițiile de trai, venitul minim al cetățenilor de asemenea sunt de un nivel redus.

Ce ar trebuie de schimbat pentru ca o localitate rurală să se dezvolte mai eficient, mai activ, mai repede? 

Dezvoltarea rurală presupune educație, iar aceasta înseamnă școală (susținerea acesteia, chiar dacă numărul de copii nu se încadrează în limitele impuse la nivel național) în sens clasic, dar și centre de informare și pregătire pentru adulți, care să-i sprijine în procesul de asociere și de valorificare a excedentului de produse agricole din zonele respective. Prin construirea de rețele sociale în mediul rural, facilitându-se procesul de comunicare, inclusiv prin utilizarea internetului, comunitățile locale, chiar relativ izolate, vor fi regenerate din punct de vedere economic, social și psihologic.

Cum credeți, ce viitor are satul moldovenesc? 

Satul moldovenesc, ca și societatea, merge înainte, prin transformări și corectări necesare timpului. Este important să trecem prin această transformare ținând cont de tradiții și obiceiuri. Îmi place așa o metafora, care dă dovada că satul moldovenesc are un viitor: «Satul fără oraș ar putea exista, dar orașul fără sat nu!».

Articole similare