Publică un anunț
piatasud.md

Satoshi: „Eu sunt un susținător al parcursului european al Republicii Moldova”

Satoshi: „Eu sunt un susținător al parcursului european al Republicii Moldova”

Artistul originar din Cahul, Satoshi (Vlad Sabajuc, 25 de ani), care a colaborat printre altele și cu Carla’s Dreams, a vorbit, într-un interviu pentru ENTR, despre legătura puternică dintre Republica Moldova și România, cum sunt văzuți la noi artiștii de peste Prut și care este secretul succesului acestora, dar și despre aderarea la Uniunea Europeană și cum va impacta acest lucru societatea din Moldova, mai ales segmentul tinerilor.

„Moldova trece printr-un proces de apropiere de Uniunea Europeană, de aderare. Eu sunt un susținător al vectorului european, a parcursului european al Republicii Moldova și recunosc necesitatea acestuia și toate avantajele din punct de vedere politic, social, economic, cultural pe care le poate obține statul nostru. Nu sunt nici în extrema în care aș valida formulările de spațiu cultural comun în sensul Uniunii Europene. După mine, oamenii din Irlanda, Spania, Polonia nu sunt neapărat părțile unui aceluiași spațiu cultural comun, chiar dacă distanțele geografice nu sunt atât de mari. State precum Georgia, un stat candidat pentru a deveni membru UE, după părerea mea, din punct de vedere cultural, lingvistic și istoric este mult prea departe de Franța ca să putem vorbi de un spațiu unic european cultural comun. Eu tind să fiu mai pragmatic și să înțeleg rațional și istoric că Uniunea Europeană este o alianță, în primul rând, economic, între niște state care au înțeles la un moment dat că este mult mai simplu să cooperezi, ca bunurile, oamenii, serviciile, să circule mult mai repede. Noi cred că suntem un spațiu civilizațional și umanitar și cumva inteligent comun, care are ideea de crește într-un spirit democratic, liberal, în care toată lumea să se dezvolte reciproc”, susține Satoshi.

Pentru Satoshi, atât România, cât și Republica Moldova, fac parte dintr-un spațiu cultural, lingvistic și etnic comun. Acesta a vorbit și despre influența rusească asupra Moldovei.

„Am cetățenie română, de mulți ani. Pentru cetățeni Republicii Moldova acest proces se numește redobândirea cetățeniei române, respectiv, cred că este destul de la sine înțeles. România și Republica Moldova sunt un spațiu cultural și lingvistic și etnic comun, care au o etnogeneză comună, care au împărțit câteva secole de procese aproximativ similare de dezvoltare, despărțite doar de influențele marilor puteri care erau în regiune, în forță. Din păcate, în ultimii 200 de ani, teritoriul Republicii Moldova și alte teritorii aferente au fost sub influența diferitelor forme statale ale poporului rus. Ceea ce a determinat o comportare destul de vizibilă în Republica Moldova și viceversa după Revoluția din 1989, unde România a abolit regimul comunist, elementul vestic, american, se simte foarte mult, cel puțin, în cultura bucureșteană, dacă nu, omniprezent, în cultura românească, mai ales în rândul tinerilor. Eu tind să cred că ceea ce este la originea noastră o să rămână un mare factor de coeziune”, adaugă basarabeanul.

Cântărețul a făcut o comparație între sistemul din România și cel din Republica Moldova, în ceea ce privește activitatea din această industrie.

„Eu sunt un susținător al parcursului european al Republicii Moldova. Cu siguranță, acordarea legislației din Republica Moldova la legislația europeană înseamnă acordarea la un sistem judiciar, concret, rigid, în sensul funcțional al lucrurilor. Să dau un caz concret. Tot ce ține de gestiunea colectivă, a drepturilor de autor, a drepturilor conexe, patrimoniale, de tot soiul, în Republica Moldova, este nefuncțională, iar majoritatea artiștilor nu pot să își asigure existența în baza colectării și activității organizațiilor de gestiune colectivă, pe când România, stat membru UE, este un exemplu clar pentru artiștii din Republica Moldova, prin care interpreții pot să își asigure traiul din radio, tv și toate cele conexe”, arată Satoshi.

Tinerii din Republica Moldova sunt mult mai informați și ar putea să tragă singuri niște concluzii despre Uniunea Europeană, afirmă Satoshi.

„Eu tind să cred că tinerii din Republica Moldova din ziua de zi sunt cu discernământul dezvoltat pentru că au un liber acces la informații, au posibilitatea de a călători, datorită liberalizării regimului de viză dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pot să își facă niște concluzii mult mai obiective și relevante vizavi de ceea ce înseamnă lumea civilizată din UE și dispoziția generală cum a fost demonstrat și de Adunarea Națională pentru Europa, care a avut loc în 2023, în primăvară. A demonstrat că dispozițiile sunt pro europene în majoritate. Noi rămânem un spațiu în care există conflict de această natură, din cauza specificului spațiului geopolitic și istoric. Tinerii, cum sunt mai informați, cred că o să facă alegerea în favoarea lor”, spune Vlad Sabajuc.

Articole similare