Publică un anunț
piatasud.md

Peste o tonă de narghilea și peste jumătate de milion de țigări de contrabandă la postul vamal de la Cahul. Trei bărbați trimiși în judecată

Peste o tonă de narghilea și peste jumătate de milion de țigări de contrabandă la postul vamal de la Cahul. Trei bărbați trimiși în judecată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a trei bărbați învinuiți de încercarea intrării în România cu 300 kg de tutun de narghilea în autocar, în mai 2023.

Marfa a fost ridicată de inspectorii vamali din sistemul de climatizare montat în plafonul autocarului (în locuri special adaptate) de pe cursa Chișinău-București, la postul vamal de la Cahul, în prezența ambilor șoferi învinuiți. Controlul a fost efectuat, după ce aceștia au evitat să declare-n vamă despre narghileaua ascunsă. Trebuie remarcat și faptul că potrivit martorilor, anterior unul din șoferi în anumite cazuri acoperea camera video din mijlocul de transport, până la plecarea în cursă, sub pretextul că „ar avea nevoie de intimitate.”

Au urmat percheziții în garajul din Chișinău al organizatorului contrabandei – proprietar al unei companii de transport internațional, care deține și cetățenia României. Acolo, au fost ridicate alte peste 700 kg de tutun de narghilea în ambalaj vacumat, ce ar fi urmat să fie și el transportat prin contrabandă, care adăugat la cel ridicat în vamă ar costa peste 600.000 lei. De asemenea, în garaj mai erau depozitate peste 400.000 țigări, iar la domiciliul învinuitului – alte peste 250.000 țigări, până la 10 mărci.

Odată cu dejucarea tentativei de contrabandă cu tutun de narghilea și țigări și indisponibilizarea mărfii, de comun cu Serviciul Vamal, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a solicitat aplicarea sechestrelor pe trei mijloace de transport, pentru eventuala confiscare în folosul statului: 
– autocarul folosit la tentativa de contrabandă, precum și     
– alte două mașini, inclusiv una de lux, folosite și ele la transportarea mărfii în Chișinău, în același scop.

Conform Codului penal, contrabanda cu mărfuri accizate comisă de două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 ani. Acum, urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani să se pronunțe, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

Articole similare