Publică un anunț
piatasud.md

Satul European: În satul Cociulia a fost construită o stație de epurare a apelor reziduale

Satul European: În satul Cociulia a fost construită o stație de epurare a apelor reziduale

Circa 3400 de locuitori ai satului Cociulia din raionul Cantemir au acces la servicii de calitate în sanitație. Acest lucru a fost posibil după ce în localitate a fost construită o stație de epurare a apelor reziduale, fapt ce a permis punerea în funcțiune a rețelelor de canalizare disponibile. Lucrările au fost efectuate în cadrul unui proiect inclus în Programul „Satul European”.

De mai mulți ani, satul Cociulia încerca să aibă un sistem centralizat de canalizare cu stații de epurare a apelor reziduale. În anul 2014, administrația locală a reușit să construiască o rețea de canalizare, dar, din lipsă de resurse financiare, construcția unei noi stații de epurare a apelor reziduale a rămas la nivel de proiect.

Doar în anul 2022, datorită aplicării la Programul „Satul European”, implementat de Guvernul Republicii Moldova, primăria a obținut finanțarea. Pentru realizarea proiectului, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate 3,13 mln de lei.

Proiectul a permis conectarea la rețeaua centralizată de canalizare a 785 de gospodării casnice, dar și a mai multor instituții publice din sat. Totodată, în localitate a fost reparată și stația veche de epurare a apelor reziduale. În prezent, au acces la servicii de sanitație îmbunătățite peste 1200 de gospodării, cu 3425 de locuitori. La fel, au fost conectate la rețea și nouă obiective de menire socială, precum: grădinița, gimnaziul, primăria, sala de sport, centrul comunitar, dar și nouă agenți economici.

Potrivit primarului satului Cociulia, Vladimir Putregai, darea în folosință a sistemului centralizat de canalizare va aduce schimbări semnificative pentru fiecare localnic în parte, totodată le va proteja sănătatea, dar și mediul înconjurător. În același timp, îmbunătățirea condițiilor de trai va impulsiona și dezvoltarea socio-economică a localității, inclusiv prin atragerea de noi agenți economici.

Până în prezent, prin intermediul Programului Național „Satul European”, în localitățile țării au fost construite rețele de canalizare cu o lungime de peste 64 de km și șapte stații de epurare a apelor reziduale.

Articole similare