Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// La Cahul a fost dat start programului Cahul Capitala Națională a Tineretului 2024

În acest an vor fi organizate peste 26 de activități cu tinerii și pentru tineri, inclusiv ateliere, concursuri, workshopuri, conferințe, serate culturale și un târg de cariere.

„În contextul integrării țării în spațiul Uniunii Europene este binevenit aceasta acțiune pentru că promovează tinerii, promovează participarea la diferite acțiuni de tineret și, cum bine știm, tinerii sunt generator de energie și toate activitățile care vor avea loc în cadrul capitalei tineretului vor fi benefic pentru dezvoltarea țării în ansamblu” a declarat Sergiu Gurin, Secretar de Stat MEC. 

„Capitala Tineretului” este un program național elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și coordonat de către Agenția Națională pentru Tineret. Acesta reprezintă o inițiativă inspirată din experiența Forumului European de Tineret și presupune selectarea unei localități din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte de tineret ale autorității administrației publice locale, ale organizațiilor necomerciale sau ale societății civile, ale organizațiilor internaționale, precum și ale autorităților administrației publice centrale.

„Este un eveniment important pentru tineri pentru că o să ne dezvolte multilateral, vom crea noi relații cu alți tineri din Moldova și vom demonstra încă o dată că tinerii au voice și putere” ne-a vorbit Ana-Maria. 

La eveniment a participat și Vlad Sabajuc, cunoscut sub numele scenic de Sathoshi: „Mă bucur că orașul Cahul este a treia oară desemnat capitala națională a tineretului. Tot ce vreau să vad ca tinerii să manifeste foarte multă inițiativă, să pară penibili, să se  faca de rușine, astfel se creează lucruri și oportunități noi, sa creează precedente și pozitive și negative. Cel mai trist pentru un tânăr este lipsa de acțiune și lipsa utilizării potențialului care-l are” .

„Personal sunt foarte fericită să mă implic în aceste proiecte pentru că primesc emoții pozitive, experiență, de asemenea, aceste aspecte au un rol foarte important în dezvoltarea mea personală” ne-a spus  Ana-Maria. 

Printre principalele activități care vor fi demarate în anul 2024 în Cahul se numără  Program de Granturi Mici pentru Tineri. Programul este menit să încurajeze implicarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani din municipiul și raionul Cahul în rezolvarea problemelor comunitare. Proiectele desemnate cele mai bune vor primi granturi în valoare de până la 15 000 de lei, iar rezultatul programului va fi acordarea a 26 de suporturi financiare pentru aproximativ 78 de tineri implicați activ în viața comunității.

„Capitala tineretului este un eveniment care oferă multe șanse de a participa în diverse evenimente oferite tineretului, de a dezvolta cultura, de a oferi mai multe oportunități tineretului de a se dezvolta. Anul acesta se așteaptă multe evenimente frumoase, foarte active, pline de emoții” a menționat Marina.  

Stepan Untilov este tânăr antreprenor, care a revenit acasă de peste hotare, mai mulți ani în urmă pentru a dezvolta afacerea de familie, în cadrul evenimentului de lansare a Programului, Stepan a avut un discurs motivațional pentru tineri. 

„Capitala Tineretului este un efect de la activitatea tinerilor, asta înseamnă că pentru tinerii din Cahul este un boost la activități. Fiecare tânăr care are ocazia să se implice în proiecte, le permite să participe cu propriile forțe să rezolve o situație. Asta înseamnă ca orice îți vine în cap poți să le realizezi. Eu sunt fericit că capitala tineretului este iarăși Cahul” ne-a declarat Stepan Untilov . 

În acest an, activitățile programului vor fi implementate în parteneriat cu 3 organizații ale societății civile din Cahul: Centrul Contact-Cahul, A.O. Perspectiva și Fundația INOTEK. 

„Ne bucurăm foarte mult că Cahul este în 2024 Capitala Tineretului din Moldova. Vom organiza o serie de activități interesante pentru elevi, studenți, femei, fete ca să-i încurajăm să urmeze segmentul IT pentru ca segmentul nostru este dezvoltarea domeniului educațional și antreprenorial. Vom organiza un Hackathon in domeniul start up un IT Carier Expo la Cahul și o serie de evenimente concentrate pe dezvoltarea tehnologică și inovationala în regiunea de sud” a menționat Nicolae Mocanu, administrator al Fundației INOTEK. 

Ministerul Educației și Cercetării oferă municipalității desemnate Capitala națională a Tineretului un grant în valoare de circa 1 milion de lei pentru implementarea programului. 

„Sunt un tânăr din Cahul care activez în domeniul culturii. Cahul Capitala tineretului este ceva foarte important pentru tinerii din Cahul și e important ca tinerii să aibă anumite activități în care să se dezvolte. Aici trebuie sa ne implicăm și să dezvoltăm tot ce este aici in Republica Moldova” ne-a vorbit Cristian Gaidău . 

Municipiul Cahul este a treia oară desemnat Capitala Națională Tineretului.

Articole similare