Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Peste 100 de antreprenori din regiunea Cahul s-au întâlnit la a doua ediție a Cahul Business Summit

Evenimentul a reunit actori, parteneri și părți interesate din sectoarele agricol și turistic pentru a identifica oportunități de investiții, parteneriate și potențial de cooperare, precum și pentru a aborda provocările din sectoarele vizate.  

La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și ai Ambasadei Suediei, reprezentanți ai autorităților publice locale și naționale, specialiști și reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii din regiune.

„Noi avem o serie de arii pe care ne concentrăm. Unele dintre ele se referă la infrastructura regiunii, dar o mare parte dintre acestea se concentrează pe dezvoltarea ei. O parte din acestea sunt pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Cred că acest eveniment reprezintă o oportunitate foarte bună pentru a discuta diverse aspecte relevante pentru oamenii de afaceri aici. Aici, în Cahul, am întâlnit oameni care au spus că datorită grantului european, au reușit să rămână în Republica Moldova și să-și dezvolte afacerea” ne-a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul summitului au fost discutate modele inovative pentru cooperare și dezvoltare economică regională, potențialul cultural și turistic de dezvoltare a regiunii de sud și prezentat portofoliu și oportunități de dezvoltare economică pentru regiunea Cahul. 

„E mai bine o dată să vezi decât de mai multe ori să auzi. Mă bucur ca la ediția interioară au fost mai mulți donatori, reprezentant a mai multor instituții de la Chișinău, din toată țara, parteneri externi, care au văzut zona, s-au întâlnit cu agenții economici de aici, au văzut care sunt viziunile lor, care sunt obiectivele. S-a făcut o foaie de parcurs, o agendă locală de business și în baza ei au fost apreciate proiectele care pot fi finanțate. Sper foarte mult ca și la ediția din acest an, problemele sau ideile car vor suna să fie puse pe agenda prioritară inclusiv de posibile finanțări din acest sector și eu cred foarte mult ca agenții economici dacă la prima ediție erau mai sceptici, după ce au beneficiat de granturi de 30 mii euro, 100 mii euro, acum sunt mai încrezători” a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul. 

În cadul business summit-ului a fost organizată și o expoziție a antreprenorilor locali, pentru ca aceștia să-și promoveze produsele și serviciile. 

Maria Minciună este una dintre beneficiarele de granturi în cadrul programelor susținute de UE în raionul Cahul. Atelierul gastronomic „La Tanti Mașa” este recunoscut în țară pentru produsele inedite care le livrează. Azi, Maria Minciună a expus produsele sale în cadrul expoziției organizate la summit. 

„Dulcețuri, sosuri, condimente tradiționale, cusucuții de la Slobozia Mare. Mulțumim investitorilor care ne ajută să ne dezvoltăm mică noastră afacere. Lumea ne cunoaște, ne solicită produsele. Noi sperăm la noi suporturi din partea investitorilor europeni, sa ne dezvoltăm afacerea în continuare. Cei din Moldova, foarte mulți, Chisinăul, Cahulul, România, oaspeții care vin la noi în vizită, facem master class-uri la cuscuți, boia de ardei, dulceața de ardei” ne-a spus Maria Minciună. 

O altă participantă la Summit este Domnica Căpățînă, ea reprezintă clusterul „Bacii Sudului”, entitate care este beneficiară a unui grant de 100 mii euro din partea Uniunii Europene. 

„În cadrul proiectului avem mai multe activități și o safire de achiziții. Investiția cea mai principala este procurarea unui abator mobil regional, este un concept unic în Republica Moldova ce vine în suportul crescătorilor de animale și le va da o plusvaloare pentru valorificarea potențialului zootehnic în regiunea Cahul” ne-a comunicat Domnica Căpățînă

Evenimentul, este la a doua ediție și face parte din Zilele UE și are scopul de a crește gradul de conștientizare a gamei largi de dezvoltare antreprenorială regională și de a atrage noi investiții pentru regiune.

Articole similare