Publică un anunț
piatasud.md

80 de ofițeri FRONTEX și-au început o nouă activitate în cadrul operațiunii „Moldova 2024”

80 de ofițeri FRONTEX  și-au început o nouă activitate în cadrul operațiunii  „Moldova 2024”

La sediul Poliției de Frontieră a avut loc ședința de lansare a Operațiunii Comune „Moldova 2024”. În cadrul briefingului au fost prezenți circa 80 de ofițeri FRONTEX, fiind reprezentanți din Corpul Permanent al Agenției, dar și cei din structurile de frontieră ale statelor membre UE. 

Prezent la eveniment, șeful Poliției de Frontieră Ruslan Galușca a adresat mulțumiri ofițerilor FRONTEX pentru contribuția esențială în asigurarea de comun a securității frontierei de stat și obținerea unor rezultate operaționale excelente în combaterea infracțiunilor transfrontaliere. În context,  de către conducerea Poliției de Frontieră au fost înmânate diplome de gratitudine pentru 20 de ofițeri FRONTEX, în semn de apreciere pentru gestionarea eficientă a diverselor activități din cadrul Operațiunii Comune „Moldova 2023”. 

De menționat că Operațiunea Comună „Moldova 2024” se va desfășura în perioada 24 ianuarie 2024 – 22 ianuarie 2025, fiind o activitate operațională organizată în conformitate cu prevederile Acordului între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova.
 
Scopul operațional specific al acestei Operațiuni este implementarea activităților operaționale coordonate la sectorul terestru al frontierei moldo-ucrainene,  precum și la granița cu România, pe teritoriul național sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova, pentru controlul fluxului de migrație ilegală, de contracarare a criminalității transfrontaliere cât și îmbunătățirea cooperării europene.

Totodată, și în acest an IGPF detașează un ofițer de coordonare, cu respectarea principiului de rotație, în cadrul Centrului Internațional de Coordonare al FRONTEX, cu sediul la Varșovia, Polonia. Rolul ofițerului de coordonare delegat constă în menținerea contactelor directe și reprezentarea intereselor instituționale.

Articole similare