Publică un anunț
piatasud.md

A făcut din casa bunicii muzeu rustic – acum este cea mai vizitată pensiune din Lunca Prutului de Jos // VIDEO

Nicu Știrbeț, împreună cu părinții și sora au pus bazele turismului rural în raionul Cahul. Acum  pensiunea „Eco Village Văleni” oferă un spectru larg de servicii pentru turiștii locali, dar și străini. 

„Eco Village Văleni are o istorie bogată, de mulți ani este visul nostru, a familie nostre de a aduce turismul, de a pune ecoturismul pe hartă în Lunca Prutului. Este o zonă bogată, este o zona strategică pentru Republica Moldova: portul Giurgiulești, cea mai mare aglomerație urbană Galați-Brăila în apropiere. Însuși e o zona plină de farmec, de magie, de locuri de văzut, de experiențe de trăit, de vin de gustat” ne-a spus Nicu Știrbeț. 

La început primeau tururi de turiști care veneau în croazieră pe Dunăre, veneau la Văleni și le prezentau o experiență autentică moldovenească. 

„Ei mereu se bucurau de modul  de viața, oamenii calzi și primitori care îi găseau aici în Lunca Prutului. Cumva, asta ne-a impulsionat, ne-a ambiționat să facem cunoscute aceste elemente care sunt oarecum unice. gândiți-vă că în Lunca Prutului avem un mix interesant de marketing: toate produsele din delta Dunării plus vinurile moldovenești care sunt deja cunoscute în toată lumea și plus spiritul acesta șugubăț al nostru, al moldovenilor” ne mai spune Nicu. 

Pasiunea au transformat-o în afacere, într-o afacere cu specific local, și care valorifică toată frumusețea zonei și a Lacului Beleu. Cel mai important este că afacerea tinde să utilizeze resursele naturale și e Eco friendly.  

„Am propus un plan de dezvoltare în baza căruia am obținut diferite granturi și am început să colectăm diferite elemente bazându-ne pe ideea aceasta de economie circulară, de produse strict naturale folosite în construcția caselor. Dacă noi respectăm natura va fi un respect reciproc. În plus, natura este cel mai bun izolant, cel mai bun apărător de muște, de țânțari, de toți dăunătorii. S-a dezvoltat apoi agropensiunea cu o mică vinărie de familie, cu vinul lui tata care noi îl imbuteliem” ne mai declară antreprenorul. 

Toate construcțiile noi sunt realizate din materiale naturale: lemn, stuf adus din baltă, iar sistemul de epurare este unul natural. Spune că în aceasta este și farmecul unei afaceri cu accent pe protecția și valorificarea naturii. 

„Pensiunea, căsuțele, totul este conectat la un sistem de canalizare care duce tot într-o gură de scurgere unde deja bacteriile împart în diferite elemente reziduurile. avem și baterii solare. Vrem să demonstrăm că a fi ecologic e sexy, e hip, e tineresc, e ceea ce căuta turiștii la moment și ceea ce se va dezvolta enorm în continuare. Eu cred că Lunca Prutului poate deveni un motor de dezvoltare pentru sudul Moldovei, pentru raionul Cahul, și pentru Moldova în general”. 

Nicu Știrbeț

Un sprijin important pentru dezvoltarea afacerii l-a primit din partea programului EU4Moldova:  Regiuni cheie. În anul 2020 a fost printre primii beneficiari ai programului de granturi pentru antreprenori, iar acum sunt în toi lucrările de amenajare a unei piscini. 

„Prin EU4Cahul vom deschide un centru cu piscină, de SPA, de tratament. Avem câteva ciuburi instalate pentru a le oferi un pachet turistic complex turiștilor, ei să poată petrece nu doar o zi, nu doar o noapte la Văleni, dar să aibă o experiență de trăit în Lunca Prutului pentru cel puțin 3-4 zile. Pot sincer spune că dacă nu ar fi fost finanțatorii care și-au pus încrederea, care au văzut potențialul zonei  și care au reprezentat oamenii aceia care îți dau un imbold de a face trecerea de la idee la realitate și inclusiv venind cu consultanța lor, cu experiența din proiectele de dezvoltare, nu am fi reușit atâtea. Mulțumim finanțatorilor pentru că au crezut în noi și că sunt în continuare alături” a punctat Nicu Știrbeț.

Articole similare