Publică un anunț
piatasud.md

Alexandru Valachi: Eu ca Primar în primul rând mi-aș dori ca satul Cîșlița-Prut să se poată dezvolta, să nu fie închise școala sau grădinița

Alexandru Valachi: Eu ca Primar în primul rând mi-aș dori ca satul Cîșlița-Prut să se poată dezvolta, să nu fie închise școala sau grădinița

Anul acesta, în Moldova urmează să fie organizate Alegeri Locale Generale. Aleșii locali din 2019 sunt practic la final de mandat, un mandat plin de provocări și incertitudini. Am abordat primarii și primărițele din raionul Cahul pentru a afla cum au trecut acești ani, ce s-a reușit de făcut și ce nu. Interlocutorul de astăzi este  Valachi Alexandru primarul satului Câșlița-Prut, raionul Cahul.  

Pentru dumneavoastră, ce înseamnă să fii primar?

A fi Primar…? A fi Primar este un lucru foarte răspunzător , totodată este nevoie de a depune eforturi în rezolvarea problemelor și a necesităților pe care le întâlnesc cetățenii din localitate.

Domnul Primar, cu ce așteptări ați început mandatul în anul 2019?

Odată cu obținerea mandatului de primar în 2019, ținând cont de promisiunile în Campania electorală scopul principal a fost de a le  realiza  treptat toate promisiunile.

Mandatul dumneavoastră a fost marcat de pandemia COVID -19, acum criză energetică și război la graniță. Ce v-a reușit în acești 3 ani? 

Desigur, proaspăt venit în funcție la numai  patru luni de activitate ne-am pomenit cu așa o năpastă numită- COVID 19. Pe unii din colegi primari nici nu reușisem să-I cunosc. Au existat multe obstacole, multe întâlniri care trebuiau făcute se anulau, sau se făceau online. Activitățile culturale au fost anulate, întâlniri cu cetățenii nu se făceau.

După ce a trecut Pandemia am fost afectați de criza energetică, care la rândul ei ne oblige sa economisim sau sa ne mai dezicem de unele proiecte. Chiar și transferurile cu destinație generale au fost modificate semnificativ ceea ce desigur se abat asupra cetățenilor, nu mai putem realiza ceea ce am planificat privid de dezvoltare locală 2023

Pe parcursul a 3 ani au fost realizate majoritatea punctelor promise în Campania electorală. Făcînd sondaje prin sat, majoritatea locuitorilor și-au dorit drumuri și trotuare, ceea ce la moment a fost realizat in proporție de 70 procente. Desigur nu s-a făcut asfalt, dar chiar pe una din străzi nu intra nici ambulanța, a fost făcută din petriș și parțial beton.

Continuăm și anul acesta cu noi proiecte 

Care sunt principalele probleme ale localității pe care o conduceți?

La moment cred că cea mai mare problemă este depopularizarea localității. Din cauza lipsei de locuri de muncă, tinerii merg în afară pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit, în sat rămân tot mai mulți bătrâni.

O altă problemă este lipsa sistemului de canalizare… Aceasta problema la fel este legată de faptul că multe case sunt lăsate sau nu mai locuiește nimeni, bătrâni care consideră că nu se vor conecta la canalizare.

Ce vreți să reușiți să faceți până la finalul acestui mandat? 

Pîna la finele acestui mandate cred că ar fi corect, dar acest lucru îl arată și sondajele, tot mai mulți locuitori sunt de părerea că trebuie de făcut sistemul de canalizare. Vom lucra pentru a face un proiect de canalizare poate pe tot satul sau un proiect cu fose pentru câteva gospodării, poate pe mahale…

La moment lucrăm la un Proiect tehnic ce ține de Reparația capitală pe interior a căminului cultural  Enciu Nicolae cu care ne dorim să participăm la următorul apel pentru SATUL EUROPEAN.

Vom face un bloc sanitar la punctul medical.

Un teren de joacă si odihnă pe stadionul vechi. Vom mai repara câteva porțiuni de drum din localitate

Cum trebuie să fie relația dintre un primar bun și comunitate? 

Cred că fiecare primar își dorește de a avea o relație cât mai bună cu cetățenii, chiar dacă uneori suntem provocați sau învinuiți de problema cuiva, noi trebuie sa fim calmi și să înțelegem problema locuitorului, să găsim împreună rezolvarea acelei probleme sau conflict apărut.

Avînd o discuție pe problemele locuitorilor și încercînd să rezolvăm împreună problema, așa cred ca obținem o relație bună

Cine vă susține în munca pe care o faceți? 

În primul rând mă susține locuitorii,echipa din primărie, consilierii locali. O mare susținere o am din parte familiei care mă înțelege și îmi este alături mereu.

Cine sau ce vă încurcă să vă atingeți obiectivele propuse? Cum se pot elimina sau diminua aceste influențe?

Pentru a ne atinge obiectivele propuse avem nevoie de mai multe resurse financiare. Lipsa de specialiști care de asemenea este legată de salariile lucrătorilor cu care facem echipa.

Legile ar trebui făcute la nivelul din teritorii, multe legi sau hotărâri se fac după ce sunt analizate doar cateva primării , nu și de primării ce sunt mai mici de prin sate. 

Ce ar trebuie de schimbat pentru ca o localitate rurală să se dezvolte mai eficient, mai activ, mai repede? 

Aici la capitolul dezvoltare sunt mai multe doleanțe…

Pentru a crea condiții în localitățile rurale este nevoie de independență financiară , mai puține piedici pentru investitorii  ce își desfășoară activități în localitățile noastre ceia ce va aduce la angajarea localnicilor în câmpul de muncă.

Cum credeți, ce viitor are satul moldovenesc? 

Desigur eu ca Primar în primul rând mi-aș dori ca satul Cîșlița-Prut să se poată dezvolta, să nu fie închise școala sau grădinița. Odată cu închiderea instituțiilor de învățămînt satul își va pierde viitorul. Satul moldovenesc are viitor. 

Articole similare