Publică un anunț
piatasud.md

Centrul de Dirijare în Situații Excepționale și-a început activitatea legată de condițiile meteo nefavorabile

Centrul de Dirijare în Situații Excepționale  și-a început activitatea legată de condițiile meteo nefavorabile

 La Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) aseară şi-a început activitatea Centrul de Dirijare în Situații Excepționale (CDSE), pentru a  monitoriza situația din țară, legată de condițiile climaterice nefavorabile. În cadrul Centrului activează responsabili din ministere și din autorități care au competența de a lua decizii pentru prevenirea riscurilor, precum și acționarea promptă în cazul situațiilor legate de condițiile meteo nefavorabile, transmite MOLDPRES.

Responsabilii Centrului de Dirijare în Situații Excepționale monitorizează situația pe traseele și în localitățile din țară, deconectările de la energia electrică, dar și conlucrează cu Comisiile locale pentru situații excepționale în vederea gestionării situației.

Potrivit ultimelor rapoarte CDSE, în scopul diminuării impactului prognozat asupra profilului de risc ,,copii”,  Comisia pentru Situații Excepționale a mun. Bălți a înaintat propuneri de prelungire a vacanțelor pentru copii până pe data de 10 ianuarie.

Conform datelor colectate de la furnizorii de energie electrică, urmare a Codului portocaliu și a condițiilor complicate ale vremii, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare cu intensificări ale vântului, au fost deconectate parțial de la energie electrică 57 de localități din şapte raioane. În teren lucrează echipele specializate pentru restabilirea consumatorilor. Pentru prevenirea situațiilor de risc, dar și lichidarea consecințelor legate de condițiile meteo nefavorabile, în țară acționează 760 de specialiști ai subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și drumari.

Până în prezent, la lucrările de curățare și distribuire a materialului antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 212 unități de tehnică şi 170 de persoane din cadrul ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”, fiind folosite 2310,8 tone de material antiderapant.

Lucrările de curățare și distribuire a materialului antiderapant se desfășoară pe toate traseele naționale, regionale și locale, dar mai intens în zona de nord a țării. Drumuri blocate pentru moment nu sunt.

În continuare autoritățile îndeamnă oamenii să țină cont de condițiile meteo nefavorabile și să nu pornească la drum. Potrivit prognozelor, pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă, pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță. În aceste condiții deplasarea pe trasee ar putea fi dificilă, iar unele zone ar putea fi înzăpezite.

Articole similare