Publică un anunț
piatasud.md

Copiii din satul Bucuria întâmpină primăvara printr-o șezătoare tradițională

Copiii din satul Bucuria întâmpină primăvara printr-o șezătoare tradițională

Au participat la o șezătoare de zile mari cu respectarea unor obiceiuri de întâmpinare a primăverii. Vorbim despre un grup de copii din localitatea Bucuria, raionul Cahul, care au fost îndrumați de reprezentanții Casei de Cultură și ai muzeului satului.

sursa: Moldova1

Participanții la eveniment spun că în timpul unei șezători tradiționale se creează o atmosferă specială în care timpul parcă se oprește în loc și tânăra generație se familiarizează mai profund cu tradițiile autentice românești, transmite moldova1.md

Noi astăzi am arătat două jocuri, băsmăluță și baba-oarba. A fost foarte interesant și frumos. Jocurile acestea sunt jocuri de primăvară”, au spus participanții.

„Am prezentat câteva obiceiuri care le avem în fiecare primăvară, la noi așa se sărbătorește. Când se începe primăvara copiii strâng ghiocei, alungă frigul și aduc soarele, apoi încep jocurile copilăriei”, a menționat Grigore Raicu, directorul căminului cultural din satul Bucuria.

După jocurile petrecute în aer liber, copiii au participat la o șezătoare. Ei au împletit, au croșetat, au cântat și au recitat poezii.

„Noi ne stăruim să păstrăm tradițiile care ne-au rămas din moși-strămoși și să le transmitem copiilor noștri, nepoților noștri. Copiii au împletit, au făcut mărțișoare pentru că ne aflăm în pragul sărbătorii de opt martie, femeile au gătit bucate”, a subliniat Viorica Mocanu, primarul satului Bucuria.

În satul Bucuria din raionul Cahul locuiesc aproximativ 800 de persoane.

Articole similare