Publică un anunț
piatasud.md

Maia Sandu: Referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate

Maia Sandu: Referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate

Șefa statului a susținut, astăzi, o conferință de presă, în cadrul căreia s-a adresat cetățenilor și reprezentanților presei în legătură cu importanța referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

„În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură – referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate”, a declarat Președintele Maia Sandu. 

Șefa statului a precizat că a desfășurat circa 20 de runde de consultări în ultimele luni, la care a discutat cu peste 500 de oameni din diverse domenii, a mers în mai multe localități, a vorbit cu diaspora – toți sunt uniți de o cauză comună, pentru o Moldovă europeană. Totodată, Președintele a punctat astăzi câteva lucruri:

„E important să facem acum referendum pentru că este o ocazie istorică, așteptată de trei decenii – statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca oricând, avem voința politică necesară pentru acest pas, iar cetățenii noștri doresc să facă parte din UE. Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, ca oricine ar fi la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică”.

„Referendumul este proiectul și obiectivul întregii țări, al tuturor cetățenilor. Tocmai de aceea, am îndemnat societatea civilă să inițieze un grup de organizare și să-și coordoneze eforturile de promovare a referendumului și aderării la UE. Fiecare efort este crucial”.

„Avantajele aderării la UE sunt evidente și trebuie să comunicăm despre acestea cu cât mai mulți cetățeni în următoarea perioadă: în UE pacea va fi garantată; toți cetățenii vor avea venituri mai mari și locuri de muncă mai bine plătite, fapt demonstrat de salariile și pensiile pe care le vedem în România sau în Lituania; vom avea legi și justiție după standardele UE, unde drepturile sunt respectate, oamenii călătoresc liber și toți sunt egali în fața legii; vom primi ajutor financiar mai mare pentru autostrăzi, școli și sisteme de alimentare cu apă; ne vom bucura de bună înțelegere și păstrarea tradițiilor”.

Șefa statului a mai subliniat că referendumul privind integrarea nu aparține unei sau altei persoane, ci este o alegere care va defini destinul generațiilor viitoare, care va asigura că „Moldova noastră dragă va sta mândră și egală în marea familie europeană. Acest lucru ne unește pe toți”. 

„Da, în fața noastră sunt și vor fi provocări. Sunt forțe care nu doresc să ne vadă împlinind acest obiectiv. Dar împreună, avem puterea de a depăși orice încercare de destabilizare, orice îndoială sau frică. Acum, mai mult ca niciodată, este vital să fim uniți: partide politice, societate civilă, cetățeni de pretutindeni. Este timpul să demonstrăm că Moldova este pregătită, decisă și capabilă să își asume locul care i se cuvine în familia europeană”, a mai declarat Președintele Maia Sandu.

Recent a fost lansat și site-ul pentru.md, elaborat de echipa Maiei Sandu, campaniei PENTRU aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul referendumului constituțional din 2024.

Articole similare