Publică un anunț
piatasud.md

Educație financiară la 5 ani: O fetiță din Cahul face curățenie într-o librărie, în schimbul cărților

Educație financiară la 5 ani: O fetiță din Cahul face curățenie într-o librărie, în schimbul cărților

Stella Arteni, o mamă din Cahul a găsit o metodă ingenioasă pentru a-și responsabiliza fiica privind valoarea banilor și consumerism.

Potrivit moldova.org, ideea a apărut după multe vizite la libăria din oraș, acolo unde fiica sa Anastasia, de 5 ani, îi cerea zilnic câte ceva. Stela i-a propus fiicei sale să ajute angajații librării la curățenie, după programul de muncă. Fiecare zi de curățenie îi aduce fiicei un voucher de 10 lei, bani pe care micuța Anastasia poate să-i folosească pentru cărțile sau jucăriile pe care și le dorește.

Stella, într-o discuție cu Moldova.org, ne-a povestit că își dorește ca cei doi copiii ai săi să învețe educația financiară, însă, deocamdată, nu a găsit cărți suficient de bune în limba română care să fie destinate copiilor.

„Deseori copiii își doresc foarte multe lucruri, însă îmi doresc ca ei să înțeleagă că banii nu cad din pod, că maturii muncesc pentru ei. Pe de altă parte, nu mi se pare constructiv răspunsul: Nu îți cumpăr pentru că nu avem bani. Generația noastră a crescut cu această replică, din păcate. Lecția pe care am vrut să i-o ofer e că banii nu sunt hârtii prețioase, de pus la icoane,  dar nici nu sunt de aruncat. Astfel ea învață că munca este instrumentul care o ajută să își atingă obiectivele, nicidecum o pedeapsă sau un chin. Ea abia așteaptă să vină seara să mergem să facem curățenie”, spune aceasta.

Anastasia a primit propunerea cu mult entuziasm, are deja patru vouchere și abia așteaptă fiecare seară pentru a-și câștiga singură banii pentru cărți.

Stella spune că, în mod intenționat, a ales o sumă mică, corectă pentru timpul muncit în librărie, așa încât activitatea să o țină motivată. Totodată, aceasta se bucură că a avut parte de susținerea angajatelor librăriei pentru implementarea inițiativei. „Am fost suprinsă de deschiderea lor. Doar părintele, fără implicarea societății, nu poate face nimic, exact ca în proverbul: E nevoie de un sat întreg ca să creşti un copil”, menționează mama.

„Dacă primea un voucher de 150 de lei pentru fiecare ședință de curățenie, transmiteam un mesaj greșit, că banii se câștigă prea ușor. O ajut și eu, așa încât să simtă că suntem o familie și facem totul împreună. Un detaliu important e că treburile acasă nu pot fi remunerate. Responsabilitățile casnice le facem pentru că aparținem acestei familii și nimeni nu este plătit pentru că face curățenie sau gătește.

„Eu nu sunt plătită să fac mâncare și curățenie”, adaugă zâmbind Stella.

Mama mai spune că încearcă să inspire copiilor ideea de cumpărături responsabile.

„Dacă decidem să cumpărăm o jucărie nouă, de comun acord alegem o jucărie de acasă pe care o donăm. Consumerismul este dăunător, iar lucrurile trebuie cumpărate atunci când e necesar, nu de dragul cumpăratului”, povestește Stella.

Articole similare