Publică un anunț
piatasud.md

Aeroportul Chișinău revine în gestiunea statului

Aeroportul Chișinău revine în gestiunea statului

Guvernul de la Chișinău a recuperat în instanță cel mai important obiect strategic al țării – Aeroportul Internațional Chișinău – de la compania „Avia Invest”, atribuită fugarului condamnat Ilan Șor.

Anunțul a fost făcut miercuri, 23 noiembrie, de către ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, este definitivă și executorie din momentul pronunțării, transmite dw. com

Motivul „protestelor” absurde

Aeroportul, care era o instituție profitabilă, a fost concesionat în condiții suspecte, în 2013, pe o perioadă de 49 de ani, companiei „Avia Invest” (fondată cu 28 de zile înaintea tranzacției), controlată de condamnatul în prima instanță Ilan Șor, liderul partidului „Șor”, formațiune care organizează proteste în Chișinău de mai bine de două luni .

Este cea mai dură lovitură dată„grupării pentru hoție și război” de la preluarea guvernării de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Prin această decizie, indivizii care au controlat instituțiile statului și au jefuit Moldova până în 2019, după care au fugit din Moldova, sunt lipsiți de o sursă importantă de bani.

Decizia Curții de Apel a fost aplaudată la ședința de miercuri a Guvernului de la Chișinău. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a dat asigurări că Aeroportul, ca bun al statului, va fi gestionat eficient: „Suntem uniți și hotărâți să ducem toate reformele până la capăt. La fel și procesele împotriva celor care au jefuit statul”, a menționat Gavrilița.

Decizia executorie a instanței de apel în privința Aeroportului Internațional Chișinău vine după un atac concertat fără precedent asupra justiției, pe toate direcțiile posibile, menit să blocheze această decizie judiciară. „Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere. Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, a reacționat președintele Maia Sandu.

„Avia Invest” spune că va contesta la Curtea Supremă de Justiție

Compania „Avia Invest” a difuzat un comunicat în care menționează că decizia Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului este ilegală și va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție. „Este evident că asupra instanțelor s-au făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului. Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audit internațional și prin decizii ale Agenției Proprietății Publice din 2013 până în 2021”, se arată în comunicatul companiei concesionare.

Potrivit „Avia Invest”, motivul rezilierii ar fi fost neprezentarea unei garanții privind îndeplinirea contractului. Anterior, Agenția Proprietății Publice a comunicat că „Avia Invest” nu și-ar îndeplini angajamentele investiționale, acuzație apreciată de „Avia Invest” ca fiind „presiune politică” cu scopul „preluării companiei prin atac de tip raider”.

În legislativul precedent, concesionarea Aeroportului a fost a examinată de o comisie de anchetă care, potrivit președintelui acesteia, ex-deputatul Igor Munteanu, a demonstrat că „concesionarea Aeroportului a fost o afacere infracțională, iar oamenii care au fost implicați au viciat toate procedurile și au corupt tot ce s-ar fi putut corupe – de la comisie formată de guvern și un concurs făcut de ochii lumii, până la modul excecrabil în care și-a îndeplinit lucrul comisia de supraveghere a concesionării (APP), care a tolerat zeci de tranzacții ilicite, achiziții trucate și fraude financiare fără număr, în beneficiul grupului Șor”. Comisia de anchetă a Parlamentului a sesizat atunci Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Lista scurtă a celor care au semnat tranzacția

Contractul de concesionare a Aeroportului a fost semnat în 2013 de către Angela Susanu, drector adjunct al Agenției Proprietății Publice (instituție din subordinea Ministerului Economiei condus pe atunci de Valeriu Lazăr) și de către administratorul „Avia Invest”, Boris Salov. Președinte al comisiei de concurs a fost Tudor Copaci, ministru adjunct al Economiei. Hotărârea de guvern cu privire la concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău, precum și hotărârea pentru aprobarea raportului privind desfășurarea concursului închis de selectare a concesionarului au fost semnate de ex-premierul interimar Iurie Leancă.

Întrebat în februarie 2015 de ce a decis să concesioneze Aeroportul în condițiile în care acesta genera profit pentru stat, Leancă a răspuns că Ministerul Economiei l-a convins de necesitatea concesionării: „Ministerul Economiei mi-a vorbit despre necesitatea concesionării, pentru că şi pista era deteriorată. Nu am reuşit să primim un împrumut de la BERD. Poate nu trebuia ca acest lucru să fi fost făcut prin acea licitaţie închisă. Poate trebuia să cer suplimentar informaţii. Mi s-a spus atunci că sunt acţionari şi din Coreea de Sud”.

Abia în iulie 2022, Procuratura Generală a anunțat că Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, fiind audiat de procurorii anticorupţie, având statut de bănuit.

Articole similare