Publică un anunț
piatasud.md

FOTO// Apicultor în a patra generație: Cum a transformat Sergiu Chetroi Prisaca din Luncă într-o atracție turistică

FOTO// Apicultor în a patra generație: Cum a transformat Sergiu Chetroi Prisaca din Luncă într-o atracție turistică

Sergiu Chetroi este apicultor în a patra generație. Acesta își desfășoară activitatea în satul Brânza, raionul Cahul, unde se ocupă de îngrijirea albinelor și unde împărtășește pasiunea lui cu vizitatorii, făcând din Prisacă un punct de atracție pentru turiști.

Povestea apicultorului din Lunca Prutului își are rădăcinile în copilărie, pe când părinții săi lucrau împreună cu bunicul în pastoral.

„Eu am crescut în câmp, în pădure, înconjurat de albine. Chiar și jucăriile mele erau un fel de stupi mici. Aceștia erau folosiți la sezon, câteva zile pe an, pentru împerecherea reginelor. După utilizare părinții mei îi depozitau, iar eu îi scoteam și-i foloseam ca pe stupii mei”, își amintește Sergiu.

Ceea ce face ca Prisaca din Luncă să fie deosebită, sunt stupii care sunt făcuți din stuf. Acesta este un material natural și ecologic, care menține temperatura optimă în interiorul stupului și care permite o circulație eficientă a aerului. Unicul minus, spune Sergiu, este că stupii sunt sensibili la transport. Ideea de a îi construi astfel i-a venit după ce a vizionat un filmuleț pe un canal YouTube despre apicultură.

„Ce ar fi să fac stupi moderni, numai că din stuf? Mi-am zis. Și așa am făcut 100 de stupi într-o iarnă. De aici a și venit ideea să creăm un loc de vizită pentru turiști.”

În Prisaca din Luncă poți găsi numeroase produse apicole cum ar fi miere, propolis, polen, păstură, lăptișor de matcă și încă un produs special: mierea din mană. Aceasta este o miere deosebită, deoarece nu e de la flori și e recomandată, în special, celor care sunt alergici.

„Am mers pe ideea de a extrage maximum din stup, nu doar mierea: lăptișor de trântor, care științific se numește apilarnil și este benefic pentru toată familia. Noi îl producem, facem diferite amestecuri cu el și prin asta ne deosebim de alți apicultori”, spune doctorul, cum îi mai spun localnicii.

Pe lângă punctul turistic, Sergiu Chetroi a dezvoltat în ultimii cinci ani și un canal de YouTube despre apicultură. Acesta este gestionat de fiul său mai mare, care îl ajută cu filmările și montajele.

„Dacă intri acolo și privești toate videourile, nu ai cum să nu devii apicultor. Când deschid un stup și încep a vorbi… să mă opriți, că pot să vă spun foarte multe”, mărturisește Sergiu.

Articole similare