Publică un anunț
piatasud.md

Spitalele raionale ar putea fi subordonate Ministerului Sănătății

Spitalele raionale ar putea fi subordonate Ministerului Sănătății

Spitalele raionale ar putea fi subordonate Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. 

Ministra Sănătății a menționat că această inițiativă trebuie implementată cât mai urgent, astfel încât toate spitalele raionale să activeze într-o infrastructură modernă. 

„Este foarte important cât mai urgent să începem și să continuăm modernizarea tuturor spitalelor din Republica Moldova. Cei din spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită cu rețele inginerești vechi care sunt absolut toate sunt fără ventilare. La moment se atestă o lipsă de echipamente esențiale nemaivorbind de echipamente performante. Ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite  care duce la lipsa cadrelor medicale, deci pleacă cei care muncesc și nu doresc să se încadreze absolvenții tineri.

Ceea ce își propune Paramentul vine de fapt să susțin eficientizarea managementului spitalelor care a devenit în ultimul timp defectuoasă și are aspecte de influențe politice. Noi ne dorim depolitizarea sistemului de sănătate…() Consiliile raionale sunt obligate să investească în infrastructura spitalelor, însă cu regret astăzi făcute de APL sunt derizorii. Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale, dacă în 2015 s-au investit din toate consiliile raionale pe toate țara aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, însă cu fiecare an această sumă a scăzut”, a menționat Ala Nemerenco. 

Ministra a precizat că în urma acestei inițiative „Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă niciun spital, iar la finalizarea acestui proces, niciun lucrător nu va fi disponibilizat, nu vor suferi schimbări pe interior. Se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltare spitalelor la Ministerul Sănătății”.

Proiectul de lege a fost înregistrat luni 12 decembrie și urmează să fie votat joi, 15 decembrie, în cadrul ședinței Parlamentului în prima lectură. 

Articole similare