Publică un anunț
piatasud.md

Soluții digitale pentru managementul deșeurilor pentru Smart City. Cum lucrează și cât costă

Soluții digitale pentru managementul deșeurilor pentru Smart City. Cum lucrează și cât costă

În contextul discuțiilor aprinse și continue despre ajustarea (majorarea) tarifelor pentru serviciile comunale, am aruncat o privire peste Prut, unde conceptul de Smart City este implementat mai mult pentru cetățeni, dar digitalizarea serviciilor începe de la lucruri care vizează un număr mare de cetățeni și nu se rezumă doar la muzee sau cultură. 

Primăria Bistrița, România, implementează un sistem Smart de gestionare a deșeurilor care ar putea fi aplicat și pentru Cahul, Chișinău și orișicare municipiu și oraș din țară. Evident că costă, dar utilizarea acestuia este rentabilă atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere estetic. 

Insule ecologice digitalizate – o abordare Smart a gestionării deșeurilor, eficientă în zonele centrale ale unui oraș. 

Ce reprezinte o insulă ecologică

Insulele ecologice digitalizate sunt formate din cinci containere, fie supraterane, fie subterane. Astfel, deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale vor fi colectate separat. Locuitorii vor putea utiliza containerele cu ajutorul unui card magnetic sau a unei aplicații mobile. Fiecare locuință/gospodărie va primi un card electronic care va deschide depozitul, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate. 

Realitatea zilei de azi mai aduce o utilitate acestor insule – lipsim animalele fără adăpost de o sursă de hrană, ceea ce va facilita migrarea lor din centrul orașului. 

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj); protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate; modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare. 

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Cât costă 

La Bistrița deja este testat acest tip de platforme de colectare a gunoiului, și urmează a fi construite circa 65. 

„Oamenii vor scăpa de miros, de câinii care acum scormonesc în mizerii. Vântul nu va mai lua gunoiul să îl împrăștie, estetica este foarte bună. O platformă cu caracter experimental este montată pe str. Petre Ispirescu care se comportă foarte bine în exploatare. Operatorul de salubritate ne-a spus că nu sunt probleme” declară primarul Bistriței Ioan Turc pentru o televiziune locală.

În proiectul depus de Primăria Bistrița, costul unei astfel de platforme ECO și SMART este plafonat la 50 mii euro fără TVA, sau 1 milion de lei fără TVA. 

Aici mai apare nevoia unui soft, dar lucrurile pot fi etapizate, în prima etapă să fie testat conceptul, spre exemplu pe str. M. Eminescu. 

În România, la o simplă căutare pe net am găsit o companie care proiectează și construiește astfel de platforme. Și în Republica Moldova este o firmă care prestează astfel de servicii. 

Precizăm că în anul 2022 și 2023, cu suportul Programului EU4Moldova au fost finanțate mai multe proiecte de digitalizare a serviciilor publice. Din aplicațiile înaintate, au fost finanțate proiecte privind digitalizarea patrimoniului muzeului Ținutului Cahul, crearea unei crame digitale, credea unei platforme pentru învățământ extrașcolar din mun. Cahul etc. 

Articole similare