Publică un anunț
piatasud.md

Banca Națională a Moldovei a lansat Sistemul de Plăți Instant MIA. Plăți rapide și fără comision

Banca Națională a Moldovei a lansat Sistemul de Plăți Instant MIA. Plăți rapide și fără comision

Sistemul de Plăți Instant MIA, dezvoltat de Banca Națională a Moldovei, a fost lansat în premieră în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova.

Sistemul este disponibil în instituții financiare din țară și le permite consumatorilor și companiilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor și indiferent de bancă doar în bază de număr de telefon, oferind cetățenilor o metodă rapidă, sigură și eficientă de efectuare a tranzacțiilor.  

Sistemele de plăți instant implementate în mai multe state ale lumii arată că acestea impulsionează dezvoltarea economică și îmbunătățesc calitatea vieții și experiența financiară a cetățenilor.

În Republica Moldova, MIA plăți instant a devenit accesibil astăzi (12 martie 2024), în marea majoritate a aplicațiilor financiare.

Ce reprezintă plățile instant?

Plățile instant oferă posibilitatea de a transfera fonduri în MDL între conturi în doar câteva secunde, fiind disponibile non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe săptămână. Această caracteristică face ca plățile instant să fie o opțiune extrem de convenabilă pentru tranzacții rapide și eficiente, indiferent de momentul sau ziua săptămânii. Este o îmbunătățire semnificativă față de metodele tradiționale de plată, care pot dura ore sau chiar și o zi lucrătoare. Serviciul este accesibil prin intermediul aplicațiilor bancare mobile și online banking, oferind o flexibilitate și comoditate fără precedent pentru utilizatorii din Republica Moldova.

Care sunt beneficiile plăților instant?

Rapiditate: Plățile sunt efectuate aproape instantaneu (în câteva secunde). Acest lucru permite cetățenilor să primească sau să trimită fonduri în timp real, scutindu-i de necesitatea de a aștepta ore sau zile pentru ca tranzacțiile să fie procesate.

Comoditate: Plățile instant permit cetățenilor să efectueze tranzacții financiare în orice moment și de oriunde, folosind dispozitive mobile sau alte mijloace de acces la internet. Aceasta reduce dependența de intermediari, amplasare geografică, orele de lucru.

Flexibilitate: Cu plățile instant, cetățenii au mai multă flexibilitate în gestionarea finanțelor: ei pot transfera fonduri rapid între conturile lor sau către alte persoane, pot efectua plăți pentru facturi sau cumpărături online și pot accesa fonduri în caz de urgență într-un mod rapid și eficient.

Reducerea riscului: Datorită faptului că plățile sunt efectuate prin aplicații mobile securizate și în timp real, riscul de fraude și de neplată este redus. Acest lucru oferă cetățenilor mai multă încredere în procesul de tranzacționare și îi protejează de pierderi financiare sau tergiversarea plăților asociate cu tranzacțiile tradiționale.

Costuri reduse: Plățile instant pot reduce costurile tranzacțiilor financiare, cum ar fi comisioanele și alte taxe asociate. Acest lucru poate face serviciile financiare mai accesibile pentru toate categoriile sociale de cetățeni, și contribui  la economisirea banilor comercianților și clienților lor.

Ce comisioane se vor achita?

Transferurile de până la 10.000 de lei pe lună sunt efectuate fără comision, în timp ce pentru sume mai mari, comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.

Cine poate utiliza MIA?

Toți utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova, atât persoane fizice, cât și juridice, care au cont de plăți deschis la o bancă/societate de plată. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau societății de plată.
Cum poate fi accesat MIA?

Zece bănci și patru societăți de plată au integrat tehnologia necesară pentru a oferi serviciul de plăți instant. Clienții sunt încurajați să contacteze banca lor pentru a afla cum pot beneficia de acest serviciu și pentru a se familiariza cu modalitățile de utilizare a acestuia.

Articole similare