Gheorghe Mândru: Un mai mare teatru ce se petrece în consiliu – nici la un teatru nu o să găsești
Am discutat cu domnul Gheorghe Mândru, președintele fracțiunii Partidului Popular European din Moldova, fracțiune compusă din 3 membri.
În Consiliul municipal Cahul, fracțiunea PPEM nu s-a manifestat activ, cum au făcut-o alți colegi, dar în discuția noastră, domnul Gheorghe Mândru a venit cu un șir de argumente care lămuresc „pasivitatea” consilierilor în cadrul ședințelor, dar și vorbește foarte deschis despre cum a perceput dumnealui lucrul în primul mandat de consilier local.
– Domn Mândru, de 3 ani sunteți consilier orășenesc, ce va marcat cel mai mult în acest răstimp?
– În general, primul factor e experiența. E prima mea experiență de acest gen. De auzit, am mai auzi că consilierii fac una sau alta. Am avut o altă experiență în administrația publică locală pe când am fost șef al Secției Cultură în Consiliul Raional Cahul. Atunci am asistat la multe ședințe a consiliului, deci într-un fel îmi era cunoscut principiul de lucru. Una e să asiști la ședință, dar alta e să adopți decizii și să-ți asumi responsabilitatea – atât legală cât și administrativă.
Eu sunt director de teatru și pot spune cu certitudine: un mai mare teatru ce se petrece în consiliu – nici la un teatru nu o să găsești. Eu sunt dezamăgit nu de mandat, dar de alte nuanțe. Sunt dezamăgit că se trișează pe acest spirit că trebuie să facem totul pentru cetățean, trebuie să ne străduim pentru binefacerea și bunăstarea cetățeanului. De fapt, scopurile reale sunt cele personale. Putem să argumentăm sau nu, dar asta e. Al doilea factor și mai distructiv este totuși intenția de a încurca lucrurilor să meargă, și anume celor care au perspectivă și cele care au o gradare spre creștere. Se uită după ecuația matematică: Atâția consilieri o să susțină proiectul sau nu; avem mâinile necesare – nu îl susținem; că un proiect sau altul face imagine nu nouă dar altcuiva. Bănuiesc că au fost în toate timpurile și toate legislaturile astfel de situații.
Al doilea lucru, la fel urât după pararea mea: se mizează pe factorul „cult”, pe un factor sensibil. Mulți invocă credința, Dumnezeu, dar de fapt se ascund scopuri meschine și atunci omului când îi pui în față: uite noi facem pentru biserică, pentru enoriași, pentru creștini… Voi ce nu sunteți creștini, nu sunteți credincioși? Atunci vrei nu vei o să accepți. Faza este alta – se urmăresc alte scopuri.
Totuși se întâmplă lucruri frumoase, se întâmplă și lucruri bune, chiar dacă au o durată mai lungă de realizare – oricum dinamica lucrurilor se simte, se vede cu ochiul liber și nu trebuie mare carte să ai ca să vezi ceea ce se realizează spre bine și asta însemnă că cei care înaintează aceste decizii, probleme de rezolvat: administrația, primăria, aparatul primăriei – înseamnă că se lucrează.
Eu am început cu o undă mai tristă, care pentru mine la prima experiență era nouă, până am intrat în esența lucrurilor, eu eram deranjat de situația asta. Pe urmă am înțeles că e doar un joc, nimeni nu pune la inimă nimic, nu pune la suferință absolut nimic. Se dau în spectacol multă lume și de acum e și un spectacol de prost gust unele scamatorii. Fac scandaluri de dragul scandalului… fac panorame de dragul panoramei. Sare câte unul doar să îl vadă cineva că spune ceva.
– De ce fac asta?
– Este spiritul de auto exprimare. Dacă strigi mai tare ești mai deștept, este așa o nuanță, încă sovietică, dar există. Multă lume gândește că dacă șeful strigă și bate cu pumnul în masă – înseamnă că e șef bun. Lucrul e cel mai important, ce se vede, ce se face, asta e cel mai important.
Eu sunt din fracțiunea Partidului Popular European din Consiliu, fracțiune de centru dreapta. Chiar dacă echilibrul în CMC este mai mult de centru stânga, este mai mult o înțelegere, se dau la o parte toate mofturile personale, și lucrurile se întâmplă spre bine, așa cum trebuie să se întâmple.
Vreau să spun, chiar daca noi consilierii ne batem cu pumnul în piept că noi suntem factorul deciziei supreme aici, în orașul Cahul, avem norocul de o administrație bună, pe fonul căreia noi arătăm bine. Spunem că noi am dat, noi am făcut, dar nimeni nu mai știe cine la ședință a votat contra și cine a votat pro.
– Cu ce vă mândriți personal, legat de activitatea în consiliu?
– În general noi am încercat să ne axăm pe problemele stringente ce trebuiesc soluționate. Faptul că fracțiunea noastră nu a fost atât de categorică în declarații față de problemele care sunt înaintate de primar, de aparat, asta este o reușita a noastră. Da, au fost și chestiuni care nu le-am susținut pentru că am decis că nu le este timpul, nu sunt bine studiate, dar până în 90 la suta le-am susținut pentru că ele duc la creșterea nivelului de trai a cetățeanului, a confortului , a comodității lui. Cetățeanul trebuie să se simtă mai bine în această localitate, să se simtă mai protejat, sa beneficieze de iluminat stradal, drum mai asfaltat, drum mai pavat, sa se simtă mai ocrotit etc. Acesta a fost scopul nostru. Ușor, ușor se încheie un mandat destul de reușit. Dacă s-a reușit să se demareze proiectul cu apa și canalizarea, care este unul extrem de necesar …
– Si acum planificați să veniți și cu o cofinanțare de 1 milion de lei…
– Sigur. Este condiția finanțatorului care vine cu milioane de euro, si noi doar cu un milion de lei.
Patru ani este puțin dar și nu este puțin, chiar daca îți pui niște obiective în 4 ani poți să le realizezi. Daca faci tam-tam din declarații că vrei să faci din Cahul o mică Veneție – aici pot trece și 40 ani și să nu faci în afară de tam-tam nimic. Eu cred ca este un mandat reușit.
– Ce relații aveți cu celelalte fracțiuni?
– La început, până când te deprinzi te acomodezi, de adaptezi. Nu este o relație de prietenie, este una pur omenească. A trecut o bucată de timp până am înțeles că aceștia suntem și avem de lucru, indiferent de coloratura politică, fracțiune, viziune, suntem aici pentru a rezolva problema cetățeanului și a localității. S-a nimerit un consiliu înțelept, cu mici divergențe, dar nu am ajuns la trageri de păr, nici chiar la certuri serioase. Contraziceri normal că sunt, ca și în orice familie, important este că fiecare dintre părți să aibă înțelepciunea care să ducă la rezolvarea problemei.
– Ce planuri are fracțiunea în acest ultim an de mandat?
– Ar fi foarte important să fie, pe lângă solicitarea deciziilor din partea primăriei, și proiecte de decizii înaintate de consilieri. Noi sigur că avem multe planuri, când mergem la cetățean spunem că vrem să facem Cahulul mai luminos, drumuri mai reparate etc. Noi am mers cu acest slogan și în campania electorală ca să avem un Cahul curat. Aceasta este încă e o problemă dureroasă. Mergem des în deplasări prin țară și peste hotare. Ceea ce ne uimește sunt 2 lucruri: calitatea și nivelul infrastructurii și salubrizarea. La un om când intri în casă, dacă are bogăție, mobilă scumpă, palate, dar daca e murdar – nu apreciezi chestia asta. Daca intri la o bunicuță în sat și e văruit, tras brâul , proaspăt și miroase a primăvară – asta e mai de apreciat.
Chiar și singur nu te simți confortabil când treci pe lângă o urnă plină cu gunoi… ții rușine. Este și vina cetățeanului. Primăria și consilierii pot să facă niște amenajări foarte frumoase, dar dacă cetățeanul nu știe să mențină curat, să sorteze gunoiul…
– În primărie avem un cabinet special pentru întrunirea consilierilor cu cetățenii. Care sunt cele am des întâlnite probleme cu care vin la voi oamenii?
– Așa e firea omului, el vine cu o problemă arzătoare a lui personală. Multe solicitări au venit din partea locuitorilor regiunii Valincea. Sunt probleme pe interior legate de hotar, de gard, de mahala, de uliță. Probabil tot mecanismul acesta trebuie să funcționeze mai eficient: cadastral, legal , administrativ trebuie să activeze într-o coordonare.
De exemplu a venit unul mai obraznic și a pus gard, a venit unul să se plângă – ia dat una după cap etc. Multă lume nici nu cunosc ce pot solicita și ce nu. Poate nici nu este vina lor, omul are o problemă care nici nu vizează APL, e o prolemă personală. El vine să îi dea primăria bani. Sunt o sumedenie de probleme și solicitări care nici 10% nu au tangență cu APL.
E necesar să fie creat până la urmă un ghișeu unic pentru deservirea populației. Să nu intre fiecare în anticameră la primar cu problemele personale.
– Ghișeul unic este o inițiativă mai veche..
– Probabil nu este interesul unora sau altora de al implementa deoarece le-ar conveni mai bine un haos. În haos este mai bine de manipulat și în haos este mai ușor de aruncat cu murdărie unul în altul. Chiar daca și vina este personală, în haos ai posibilitatea să o faci în interesul tău, mai ales dacă ești în opoziție.
– Cine e totuși opoziția?
– La noi se primește că opoziția (în minoritate) suntem noi, iar majoritatea e opoziția. Așa se primește paradoxul: opoziția, în minoritate suntem noi și noi trebuie să criticăm tot ce mișcă pentru că nu suntem la guvernare. Se primește că majoritatea care ar trebui să fie poziția – este opoziția. E bine că și în partea ceea de stânga se mai găsesc persoane care mai înțeleg problema și nu se votează la comandă, mai sunt și cei care gândesc, și asta e bine.
– Mulțumim mult domn Mândru pentru discuție, si succes în activitatea din consiliu.
Pentru conformitate,
V. Hotnogu